4 op de 10 bedrijven in de Benelux niet bewust van nieuwe Europese databeschermingswetgeving

Tonny_Roelofs-smallUit recent onderzoek van ons blijkt dat 4 op de 10 bedrijven in de Benelux zich niet bewust zijn van het feit dat er een nieuwe Europese wet van kracht gaat voor databescherming. Zorgelijk vinden wij, mede omdat de nieuwe EU General Data Protection Regulation juist is opgesteld om één lijn te trekken in de wetgeving over databescherming. Slechts 15 procent van de organisaties in de Benelux weet goed wat deze wetgeving voor hun organisatie gaat betekenen. 

Onduidelijkheid over de benodigde maatregelen
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 15 procent van de Benelux-organisaties weet welke concrete stappen er moeten worden genomen om te voldoen aan de wetgeving. Slechts de helft van de organisaties denkt dat het realistisch is om te voldoen aan deze nieuwe wetgeving. De respondenten gaven daarnaast aan dat ze verwachten gemiddeld 2 jaar nodig te hebben om überhaupt compliant te kunnen zijn.

70 procent geen vertrouwen in effect wetgeving
Meer dan twee derde van de Benelux-respondenten denkt niet (40 procent) of weet niet (31 procent) dat de regulering organisaties gaat beschermen tegen het illegaal verkrijgen van data door cybercriminelen. Minder dan de helft van de respondenten (47 procent) denkt dat de nieuwe wetgeving inderdaad nodig is om de gegevens van de Europese burgers beter te beschermen.

Niet voldoende op de hoogte van sancties
24 procent van de Benelux-respondenten geeft aan niet op de hoogte te zijn dat er boetes betaald moeten worden als men niet voldoet aan de wettelijk opgestelde eisen. Dit terwijl sancties kunnen oplopen tot 5 procent van de totale omzet van een organisatie. Bijna 60 procent van de respondenten geeft aan dat een boete van 2 procent van de omzet significante gevolgen gaat hebben voor hun business. Bij een boete van 5 procent van de gehele omzet is dit percentage nog hoger (80 procent).

Verantwoordelijkheid bij overheid
Bijna 40 procent van de respondenten geeft aan van mening te zijn dat de verantwoordelijkheid om bedrijven op de hoogte te brengen van deze nieuwe wetgeving bij de overheid ligt.

Wat zeggen al deze resultaten ons? In ieder geval dat Nederlandse organisaties nog lang niet voorbereid zijn op de EU-regulering die ongetwijfeld een keer gaat komen. Dit resultaat verbaast ons niet, de eisen gaan namelijk ver en vragen een grote voorbereidingstijd. Wil je verder praten met collega’s over de aankomende EU-regulering? Wij nodigen je graag uit voor een van onze gratis kennissessies van Let’s talk about it.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.