4 Tips om je persoonlijke data te beschermen

Trend Micro phishingVorige week publiceerden we een blog met tips voor bedrijven om goed beveiligd te blijven tegen cyberaanvallen. Aanleiding was een van de grootste bekende datalekken ooit waarbij meer dan 1,2 miljard gegevens zijn gestolen. De les die we uit dit soort aanvallen moeten leren is dat de cybercriminele onderwereld groeit en daarmee het aantal slachtoffers op het web ook blijft toenemen. Criminelen zijn tenslotte daar waar het geld is. Daarom 4 tips om mee te nemen: 

Tip 1: Kies beveiligingssoftware met webreputatie check en browserpreventie
De grootste uitdaging voor consumenten is dat wanneer zij een legitieme website bezoeken die is geïnfecteerd, dit heel moeilijk is om vast te stellen. De beste optie is daarom om ervoor te zorgen dat je een goede oplossing hebt voor het checken van URL’s. Deze oplossing moet zowel beschikken over technologie om de webreputatie van een website vast te stellen, maar ook beschikken over de juiste preventietechnieken om je browser te beschermen. Criminelen sturen je vaak rechtstreeks door naar een andere website waar de daadwerkelijke infectie plaatsvindt. Beveiligingssoftware blokkeert deze doorverwijzing.

Tip 2: Gebruik een anti-spam of anti-phishing oplossing met URL-checker
Consumenten ontvangen vaak spam of phishing- emails die ervoor proberen te zorgen dat zij een bijlage openen of op een link klikken. Beide acties kunnen voor een infectie zorgen. Daarom is een goede anti-spam of anti-phishing oplossing raadzaam, die tevens beschikt over een URL-checker. Let daarnaast ook zelf op de afzender van de e-mails. Ziet het er niet betrouwbaar uit, dan is dat waarschijnlijk ook het geval.

Tip 3: Let ook op je eigen social media-kanalen
Gestolen inloggegevens worden vaak gebruikt om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld het twitter-account van een slachtoffer. Houd daarom jouw eigen social media-kanalen nauwlettend in de gaten, zeker ook omdat er afgelopen jaar veel spam en phishing-acties plaatsvonden via social media. Wees voorzichtig met berichten op social media waarin gevraagd worden om ergens op te klikken.

Tip 4: Verander je wachtwoorden regelmatig
Daarnaast is het verstandig om de wachtwoorden van je online accounts regelmatig te veranderen en een zogenaamde wachtwoord-manager te gebruiken die sterke wachtwoorden kan genereren en tevens de inloggegevens van meerdere accounts kan beheren. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.