5 tips voor een sterk wachtwoord

Security concept: Lock on digital screen

Afbeelding: © maxkabakov – Fotolia.com

Cybercriminelen worden steeds inventiever om wachtwoorden te kraken. Het is dan ook zaak goed na te denken over je wachtwoord-keuze. Maar hoe ziet een sterk wachtwoord eruit? Eerder verscheen dit artikel op Dutch Cowboys waarin een aantal tips worden gegeven. Zo maak je het zelfs de meest ervaren criminelen moeilijk.

 

Denk aan een zin die je gemakkelijk kunt onthouden, bijvoorbeeld: “Oasis en Simon & Garfunkel zijn de favoriete bands uit mijn jeugd”.

  1. Neem de eerste letters van elk woord van deze zin: OESEGZDFBUMJ
  2. Dit vormt de basis van je wachtwoord.
  3. Om het wachtwoord sterker te maken varieer je vervolgens in hoofdletters en kleine letters. Je wachtwoord ziet er dan als volgt uit: oESeGzDFbUMj
  4. Wissel vervolgens sommige letters om voor een cijfer. De letter O wordt bijvoorbeeld een nul. 0ESeGzDFbUMj
  5. Voeg nu speciale tekens toe, je kunt bijvoorbeeld ‘en’ vervangen door + of &
    0+S&GzDFbUMj

Als je deze vijf stappen hebt doorlopen, heb je een veilig wachtwoord. Nu moet je nog een manier bedenken om onderscheid te maken zodat je nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites gebruikt. Dit kan gemakkelijk door bijvoorbeeld de eerste en de laatste letter van de websitenaam aan je wachtwoord toe te voegen. Dit maakt het wachtwoord uniek, en toch makkelijk te onthouden. ‘Safe surfing’!

Origineel artikel door Rik Ferguson

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.