Aanvallen kritische infrastructuur: 5 tips om grootschalige risico’s te reduceren

Infrastructuur

In een eerdere blogpost werd duidelijk dat kritische infrastructuren steeds vaker doelwit zijn van cybercriminelen. Een recente studie claimt zelfs dat 70 procent van de organisaties die zich bezig houdt met de kritische infrastructuur al eens is gehackt. Wat kunnen IT-verantwoordelijken van grote industriële organisaties doen om het risico op een succesvolle aanval te minimaliseren? Met een aantal praktische tips wordt een besturingssysteem binnen je organisatie veel veiliger.

Vijf tips

  1. Ontsluit een systeem van het internet zodra de internetconnectie niet meer strikt noodzakelijk is.
  2. Gebruik altijd een up-to-date versie van het besturingssysteem en software. Gebruik dus nooit Windows XP of zelfs een nog oudere versie.
  3. Zorg dat u regelmatig patches draait. Dit is soms een lastig punt voor industriële systemen omdat downtime niet gewenst is, maar met behulp van goede specialisten is het zaak om te bekijken hoe u de downtime zo veel mogelijk kunt reduceren en toch regelmatig patches kan uitvoeren.
  4. Het lijkt een inkopper maar test uw systeem zodat u precies weet wat de zwakke plekken van het systeem zijn.
  5. Daarnaast is het belangrijk dat de overheid hier een helpende hand biedt. We hebben het immers niet voor niets over de kritische infrastructuur. Dit betekent dat een aanval ook invloed kan hebben op Nederland als land.

Dat is dan ook precies de reden waarom ik van mening ben dat er wetten en regels moeten komen, zoals de EU-wetgeving voor databescherming. Juist met het oog op de toekomst. Misschien dat we dan kunnen zorgen dat aanvallen op de industrie nooit gemeengoed worden en dat onze kritische infrastructuur ook daadwerkelijk veilig is – en belangrijker nog – blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.