Alle reden voor een ‘Bring Your Own Wearables’-beleid

Bring your own wearables Trend MicroBegin deze maand vond traditiegetrouw ‘s werelds grootste technologiebeurs plaats, Consumer Electronics Show (CES). Het event waar iedereen in de wereld van consumentenelektronica samenkomt om een glimp van de toekomst op te vangen. Net als vorig jaar draaide het dit jaar vooral om het Internet of Things (IoT). Van slimme auto’s tot connected koelkasten: de toekomst belooft bijzonder connected te worden.  

Waar op de CES vooral zichtbaar was wat de consumentenelektronica voor ons als consument in petto heeft, moeten Chief Information Officers (CIO’s) vooral niet vergeten dat  deze smart devices binnen bedrijven al in rap tempo hun weg vinden. Voor IT-managers is het dan ook zaak hun BYOD-plannen in eenzelfde tempo uit te voeren. 

The smart money
Het IoT heeft alles in zich om, na virtualisatie en cloud computing, de grootste ontwikkeling in de technologiesector te worden. Gartner verwacht dat er in 2020 ruim 26 miljard smart-apparaten zijn en IDC voorspelt dat deze markt in datzelfde jaar een slordige 1,7 triljoen dollar waard zal zijn. Dit klinkt wellicht als een ambitieuze voorspelling, maar het IoT bevindt zich al bijna overal. Van wearables tot smart home-applicaties en van auto’s tot medische apparaten. Deze technologie houdt vliegtuigen in de lucht, zorgt ervoor dat auto’s blijven rijden en dat de supermarkten altijd bevoorraad blijven.

De ruim 150.000 bezoekers van de beurs hebben in dé gokstad van Amerika gezien wat de toekomst van smart-apparaten ons te bieden heeft. Er waren daar vliegende drones, zeer krachtige nieuwe chips, conceptauto’s en gadgets voor een smart home. Voor wie deze ontwikkelingen overigens nog niet vooruitstrevend genoeg zijn, is er ‘smart foam’. Dit zorgt ervoor dat matrassen en stoelen ook smart en connected ‘things’ worden.

Tijd voor BYOW
Voor IT-professionals is het nu alles behalve de tijd om achterover te leunen en met bewondering te kijken naar wat er op tech-gebied gepresenteerd wordt. Uit ons onderzoek van maart vorig jaar werd onder meer duidelijk dat bijna 80 procent van de Europese organisaties al ziet dat werknemers wearables binnen de organisatie brengen. En de verwachting is dat dit aantal niet gaat afnemen. Als we kijken naar de beveiliging van deze slimme apparaten, bijvoorbeeld smartwatches, zien we dat deze her en der de nodige kinderziektes bevatten. Dat brengt uiteraard beveiligingsrisico’s voor organisaties met zich mee.  

Afgelopen zomer onderzochten we bijvoorbeeld de Apple Watch, Pebble en de Android-horloges van LG, Samsung, Motorola en Asus . Hieruit bleek dat het beveiligingsniveau van een aantal van deze apparaten te wensen over liet en er daarnaast verschillen zijn in de hoeveelheid data dat wordt gesynchroniseerd en opgeslagen.  Reden genoeg hier als organisatie kritisch naar te kijken. 

Nu de grens tussen zakelijk en persoonlijk gebruik van apparaten steeds verder vervaagt, zou draagbare tech, net als smartphones en tablets, opgenomen moeten worden in het BYOD-beleid.

Hieronder alvast enkele tips:

  • Maak aan alle medewerkers duidelijk wat de risico’s van wearables zijn en train hen in de basisprincipes van cybersecurity;
  • Onderzoek de bekende en meestgebruikte wearables en stel een lijst op met apparaten die voldoen aan de veiligheidseisen van jouw organisatie;
  • Zorg ervoor dat de devices alleen verbinding met het netwerk kunnen maken als ze de meest recente patches hebben en authenticatie hebben ingeschakeld;
  • Hoewel het aantal apps voor smart watches nog relatief beperkt is, komen er zeker meer bij. Werk met een ‘whitelist’ of laat medewerkers alleen uit betrouwbare app-stores downloaden om zo het risico op een infectie zo klein mogelijk te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.