B-Able: “Gebrek aan bewustwording van het gevaar is het grootste risico in beveiliging”

Paul van Noesel, Chief Operations Officer bij B-Able

Dat security een hot topic is, is niets nieuws. Tegenwoordig verschijnen bijna dagelijks berichten in de media over bedrijven en instanties die op wat voor manier dan ook geconfronteerd worden met cybercriminaliteit. En dat dit niet van tijdelijke aard is maar zich juist blijft ontwikkelen, blijkt onder meer uit ons recentelijk gepubliceerde rapport, in samenwerking met Europol, waarin we de toekomst van cybercrime in 2020 presenteren. Je zou daarom zeggen dat iedereen inmiddels wel op de hoogte is van de risico’s die cybercriminaliteit met zich mee brengen. Volgens Paul van Noesel, Chief Operations Officer van B-Able, wordt het risico echter door veel organisaties nog steeds onderschat.

Bovenaan de agenda
Volgens Trend Micro-partner B-Able, specialist in informatiebeveiliging, is het de hoogste tijd dat informatiebeveiliging bovenaan de bedrijfsagenda komt te staan. “Enerzijds zien we dat dat security een actueel onderwerp is bij bedrijven door onder meer de vernieuwde wetgeving, maar mooier is het natuurlijk wanneer dit vanuit de organisatie zelf komt. De organisatie moet zijn kroonjuwelen tenslotte willen beschermen.” Op de vraag aan bedrijven of zij hun beveiliging onder controle hebben krijg je volgens Van Noesel vaak standaard de reactie: “Ja, ik heb er in geïnvesteerd.” Maar dat wil nog niet zeggen dat alles onder controle is. Het is volgens hem belangrijk om eerst inzichtelijk te maken waar je als organisatie staat. Van Noesel: “Dat gaat verder dan alleen technologie. Het draait ook om mensen en processen.”

Continu proces
“Belangrijk is ook dat men beseft dat beveiliging een continu proces is”, zegt Paul van Noesel. “Het gaat er niet alleen om dat je de juiste bescherming hebt, maar zeker ook dat je goed reageert en communiceert op het moment dat zich een probleem voordoet. Als organisatie moet je agile zijn.”

Risico
Volgens Van Noesel is het grootste gevaar nog steeds het feit dat het risico van cybercrime wordt onderschat. “Nog steeds denken bedrijven dat het wel aan hun deur voorbij gaat. Als de bewustwording bij bedrijven ook de komende jaren niet wordt vergroot, zal het risico de komende vijf jaar alleen maar toenemen.” Het is volgens Van Noesel niet de vraag of je als organisatie ooit te maken zal krijgen met cybercriminaliteit, maar wanneer je ermee te maken krijgt. Het is dan belangrijk om te weten hoe je er mee om moet gaan. Mede om die bewustwording te vergroten organiseert B-Able onder meer jaarlijks een evenement, waar wij als Trend Micro ook altijd bij aanwezig zijn. “Een goed moment om met elkaar na te denken, te discussiëren en daarnaast ideeën uit te wisselen, zodat we samen kunnen werken aan een veilige toekomst”, aldus Paul van Noesel.

Volg B-Able op LinkedIn en Twitter

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.