Banking malware steelt geld, ransomware wist je verleden

Wat is banking malware precies?

banking malwareHackers proberen al jaren toegang tot computers of een netwerk te krijgen om zo documenten te stelen. Helaas geldt ook hierbij: als ze écht naar binnen willen, vinden ze altijd wel een weg. Echter, zodra ze binnen zijn begint voor hen vaak de uitdaging: hoe slaan zij munt uit virtuele gegevens? Er is niet zoveel fantasie voor nodig om te bedenken dat dat makkelijk gaat met wachtwoorden, creditcards en bankgegevens. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met bedrijfsdata als businessplannen of broncodes? Wie zijn hierin geïnteresseerd? Daar hebben hackers wat op gevonden: ransomware, een vorm van banking malware.

En met succes. Want wat zou je doen als iemand je familiefoto’s gijzelde of je complete bedrijfsdata, wetende dat je geen back-up hebt? Met ransomware wordt je verleden immers met één druk op de knop gewist en als het eenmaal verdwenen is, komt het nooit meer terug. Mensen zijn bereid geld te betalen om dat te voorkomen en dus is dit een methode voor cybercriminelen om hun activiteiten te gelde te maken: banking malware. 

Red je herinneringen
Bij Trend Micro hebben we inzicht in het aantal banking malware en ransomware-aanvallen dat we hebben geblocked. Voor mij zijn het echter veel meer dan statistieken alleen. Het zijn persoonlijke herinneringen van mensen of bedrijven die je daadwerkelijk gered hebt.

Bekijk hier de presentatie van Robert McArdle, EMEA Threat Research Lead bij Trend Micro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.