België is zwakste schakel voor cybercriminelen

10255017_10152211208102961_2781635225524419075_nHet zal u niet ontgaan zijn dat het een aantal ministeries van mijn thuisland België onlangs gehackt zijn. Een interessante onthulling, zeker omdat deze hacks eigenlijk al langere tijd aan de gang waren en ‘het nieuws’ pas in de volle verkiezingstijd naar buiten kwam. Maar goed, aan dat laatste politieke feit wil ik graag even voorbij gaan. Ik vind het belangrijker om in te gaan op het feit dat een overheid, zelfs na de NSA-affaire, nog steeds niet voldoende reden heeft gehad om ook daadwerkelijk tot actie over te gaan.

Tijdsgebrek
Is tijdsgebrek een geldig excuus om allerlei zeer gevoelige documenten bloot te stellen aan cybercrime? Tja, deze vraag stellen aan een security-expert is misschien niet helemaal eerlijk, maar ik denk dat veel mensen mijn mening zullen delen dat het antwoord duidelijk is: Nee, dat is het nooit. Misschien wordt deze afwachtende houding veroorzaakt door tekort aan begrip van de materie en onvoldoende gevoel bij de digitale werkelijkheid en zijn bedreigingen. Cybercrime lijkt soms net science fiction en een ver van mijn bed show. Dit soort hacks laten helaas zien wat wij al een tijd lang zeggen: cybercrime is realiteit.

10 miljoen is een peulenschil
Onze Belgische premier gaf aan 10 miljoen euro gealloceerd te hebben, echter hij was ze vergeten spenderen. Deze belachelijk lage investering is sowieso een druppel op de gloeiende plaat. Mede door de federale structuur die wij in België kennen, zal dit budget in zodanig kleine stukjes worden opgekapt waardoor dit echt niet gaat werken. Om cybersecurity goed in te kunnen richten zal er heel wat meer gespecialiseerd personeel nodig zijn, die allemaal moeten worden voorzien van de juiste gereedschappen. De US, UK, Duitsland, Rusland en zelfs Frankrijk hebben dit veel beter geregeld. Bij de meeste overheden is het onderhand wel duidelijk dat cyberspionage een “normale” activiteit is geworden.

Kortom, cybercriminelen weten heel goed wie de zwakke schakel is en waar ze relatief gemakkelijk informatie kunnen halen. In dit geval is dit overduidelijk België geweest en kozen zij hetsnake-virusom de informatie toe te eigenen. In een van de volgende blogs zal ik verder ingaan op de huidige status van de beveiliging in Nederland.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.