Beveiligingsstrijd der platformen

Prediction 2013 - multiple devicesApple’s iOs, Google’s Android of toch een kleiner platform als Windows Phone. Wat is nu het meest veilige, zakelijke platform? Eerder dit jaar publiceerden wij een onderzoek naar de beveiliging van de verschillende mobiele platformen voor zakelijk gebruik. Uit dit onderzoek, uitgevoerd door Alimeter Group, Enterprise Mobility Foundation, Bloor Research en Trend Micro, blijkt dat BlackBerry 7.0 het hoogste scoort, gevolgd door (in aflopende volgorde) Apple iOS5, Windows Phone 7.5 en Google’s Android.

 

Wat zijn nu de belangrijkste kenmerken van de platformen als het gaat om veiligheid?

  • BlackBerry: De onderzoekers concludeerden dat zakelijke beveiliging en beheersbaarheid van het platform ervoor zorgen dat de BES (BlackBerry Enterprise Server) een goede optie is voor zakelijk gebruik doordat een groot aantal risicovolle activiteiten, zoals het verwijderen van wachtwoordbeveiliging, worden beveiligd.
  • Apple: De architectuur van iOS-applicatie biedt de gebruikers veel bescherming omdat alle applicaties geïntegreerd zijn in de eigen omgeving. Dit maakt het heel lastig voor een malifide app om een andere applicatie te besmetten. Apple is gebruiksvriendelijker dan BlackBerry. Dit komt doordat de IT-afdeling bij een BlackBerry het volledige beheer heeft over het toestel, terwijl bij een Apple toestel de IT-afdeling alleen items kan configureren als de gebruiker hiervoor toestemming heeft gegeven.
  • Windows Phone: Microsoft heeft geleerd van de lessen uit het verleden en heeft een redelijk robuust en veilig smartphone-besturingsssyteem. Het platform gebruikt privileges en isolatietechnieken om bepaalde kamers te creëren. Deze kamers zijn gebaseerd op een systeem dat bepaalt welke functies toegang hebben tot de kamers.
  • Android: Bij het Android-platform hebben applicaties geen toegang tot het netwerk zonder toestemming van de gebruiker. De voorwaarden worden echter na de algemene installatie nooit gecheckt en er is geen toezicht op het verschijnen van eventuele malifide apps.

In het onderzoek werd gekeken naar een combinatie van factoren waaronder ingebouwde beveiliging, applicatiebeveiliging, authenticiteit, virtualisatie. Het is daarnaast belangrijk om goed te kijken naar je persoonlijke bedrijfssituatie. Ons advies is om een professionele partner te zoeken die je kan adviseren over de maatregelen die je moet nemen om je bedrijfsdata goed beschermd te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.