Bijna 40% van de Nederlandse bedrijven al eens geconfronteerd met cybercrime

Cloud computing, security

Afbeelding: © belekekin – Fotolia.com

Bijna 4 op de 10 Nederlandse bedrijven (39 procent) is al eens geconfronteerd met internetcriminaliteit. Zo blijkt uit onderzoek dat het onafhankelijk marktonderzoeksbureau Inzicht[1] onlangs uitvoerde onder meer dan 500 bedrijven in België en Nederland.

 

 

 

 

Bedrijven zien in klassieke malware het grootste gevaar

Van de ondervraagde Nederlandse bedrijven ziet meer dan een kwart (29 procent) klassieke malware zoals virussen, spam en phising mails als het grootste gevaar voor de veiligheid van de onderneming. Slechts 11 procent van de Nederlandse bedrijven zegt aanvallen door hackersorganisaties als Anonymous als een gevaar voor de organisatie te zien. Cybercrime technieken zoals gerichte aanvallen via bots of trojans en ransomware worden door respectievelijk 17 procent en 19 procent van de ondervraagden als gevaarlijk gezien.

Uit ons eerdere onderzoek blijkt dat er in 2012 steeds meer gerichte aanvallen zijn geweest zoals Luckycat en Taidoor. Het totale verlies van een dergelijke cyberaanval voor de onderneming is moeilijk te bepalen. Wel is duidelijk dat bijvoorbeeld in het geval van het Global Payments datalek er een bedrag van 94 miljoen dollar verloren is gegaan. En dit is exclusief de imagoschade die het bedrijf heeft opgelopen. Wij verwachten dat het aantal gerichte aanvallen gaat toenemen. Hier zit tenslotte ook het grote geld voor de cybercriminelen. Dat 17 procent van de Nederlandse bedrijven aangeeft hier een gevaar in te zien, geeft aan dat veel bedrijven (nog) geen voorbereidingen hebben getroffen om een dergelijke aanval tegen te gaan. Ik zie het dan ook als de taak van onder meer securityleveranciers om bedrijven te wijzen op deze gevaren en te zorgen dat criminelen geen kans hebben. Gelukkig staat cybercrime ook hoog op de prioriteitenlijst van de regering, zo bleek uit een recent interview in Het Financieele Dagblad met Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie. Cybercrime is volgens hem een groot risico voor de samenleving en moet serieus genomen worden.

Bescherming

In de strijd tegen internetbedreigingen beschermt ruim 32% van de ondervraagde organisaties zich door een nieuwe versie of update van hun security-oplossing uit te voeren, zodra deze beschikbaar is. 14% van de organisaties voert wekelijks een update uit en ruim 17% doet dit op een dagelijkse basis. Een kleine 12% van de ondervraagde Nederlandse bedrijven beschikt over een oplossing met realtime bescherming.

Het veranderende securitylandschap vraagt om een nieuwe aanpak wat betreft beveiliging. Het is belangrijk dat je zorgt dat de beveiliging van je organisatie realtime kennis en intelligentie van de nieuwste bedreigingen update, alleen dan zijn de bedrijfskritische data optimaal beschermd.


Video: Cyberheist: The Invisible Enemy

 


Cesare Garlati over gebrek aan bewustzijn bij mobiele beveiliging

[1] Onafhankelijke onderzoeksbureau Inzicht voerde dit onderzoek uit in opdracht van Trend Micro  onder meer dan 500 bedrijven uit de lage landen: 269 in België en 254 in Nederland. De ondervraging werd eind februari 2013 gerealiseerd bij bedrijfsleiders en IT-verantwoordelijken die (mede) verantwoordelijk of betrokken zijn bij de beveiliging van hun onderneming.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.