Checkup met Rik

Steven HeydeVorige week vond naar jaarlijkse traditie het Checkup seminarie plaats van IT-partner SecureLink. Centraal thema dit jaar? Security. Voor ons meteen de ideale gelegenheid om Rik Ferguson, Global VP Security Research bij Trend Micro, naar België te laten afzakken. Hij mocht de aftrap geven met een presentatie over Project 2020, het onderzoek naar de evolutie van cybercrime dat Trend Micro samen met Europol realiseerde.

Het groeiende gevaar van targeted attacks, cyber aanvallen, spionage, digitale war, etc was dé talk of the town. Interessant ook om te zien dat SecureLink partner Frank Staut, ethical hacker Filip Waeytens en Rik Ferguson nog een levende discussie hielden na het officiële gedeelte. Wat ik daarvan alvast heb onthouden?

Frank Staut: “Het is een constante race tegen de cybercriminelen. 100% veilig zijn, bestaat gewoon niet meer. Maar door een correcte ingesteldheid en de juiste oplossingen op verschillende niveau’s win je tijd. Voor organisaties geen gemakkelijke oefening. Voor hen is het immers een kwestie van de juiste balans te vinden tussen flexibiliteit, budget en beveiliging. Met het Checkup seminarie willen we alvast meer ruchtbaarheid geven aan de gevaren en gevolgen van cybercrime.”

Filip Waeytens: “Het is erg om te zeggen, maar ik ben er altijd in geslaagd om binnen 3 dagen bij een organisatie binnen te breken via een phishing attack. Dat impliceert meteen ook het gemak waarmee cybercriminelen aan hun ‘doelwit’ geraken. Onze Belgische organisaties zijn niet alleen in budgetten gelimiteerd, ik vrees dat er ook een gebrek aan voorzichtigheid en bewustzijn meespeelt.”

Rik Ferguson: “Kennis ontbreekt ook vaak. Zo polsten we onlangs bij organisaties naar hun kennis over targeted attacks en de mate waarin ze zich daartegen beveiligen. Wat bleek? De kennis was er wel degelijk, alleen hadden ze allemaal klassieke beveiligingsoplossingen geïnstalleerd. Tja, dat volstaat niet meer. Zeker als je de toekomst bekijkt en de manier waarop we binnenkort het internet gaan ‘consumeren’. We worden als het ware één met het world wide web. Scary, niet!?“

Benieuwd wat de RSA-conference in Amsterdam aan interessante discussies naar boven brengt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.