Criminelen jagen op gebruikers Android

AndroidEen interessant artikel in Metro naar aanleiding van een interview met Rik Ferguson en Metro tijdens Mobile World in Barcelona waarin Rik waarschuwt voor Androidmalware:

Het aantal apps voor Android dat aan de haal gaat met je privacy of zelfs gegevens van je smartphone ongevraagd kopieert naar een onbekende bestemming, loopt dit jaar op tot één miljoen stuks. Dat voorspelt Trend Micro, gespecialiseerd in het beveiligen van pc en mobieltjes. In 2012 stond de teller op 350.000 apps met foute bijbedoelingen.

“Op de pc zijn we inmiddels gewend om een firewall of virusscanner te hebben, maar op de smartphone denken we daar helemaal niet over na”, vertelt Rik Ferguson, hoofd Research bij Trend Micro. “We zien vooral dat criminelen smartphones met Android erop in het vizier hebben. Dat komt omdat het een open platform is, waar iedereen zijn of haar aanpassingen op kan maken. Bovendien zijn er vele toestellen met vele varianten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple’s iOS.

De meest voorkomende malware is de soort die ongemerkt naar dure nummers belt of sms’t. Ferguson: “Zeker als je een abonnement hebt, merk je daar in eerste instantie weinig van. Een andere agressieve vorm is die waarbij er ongevraagd icoontjes op je homescreen komen te staan en de homepage van je browser ineens anders is.

Ferguson maakt zich zorgen om het hoge tempo waarin deze malware opduikt. “Bij Windows PC’s duurde het veertien jaar. In twee jaar tijd heeft Android nu hetzelfde niveau bereikt. Maar op onze smartphone doen we meer. We bankieren, hebben foto’s en nummer staan, gaan we straks betalen enzovoort.” Er zijn al apps die op afstand meekijken of meeluisteren mogelijk maken, zo laat Ferguson zien. Op een eerste mobiel zie je niets geks, maar op tweede mobiel is precies te zien wat er op het gehackte toestel gebeurt. “Zonder dat je het weet maken ze foto’s en opnames of stelen ze je mail en sms.

De foute apps zijn te vinden in alle categorieën, stelt Ferguson. “Mensen denken: hé, een gratis versie van Angry Birds, dat is handig. Maar ondertussen wordt hun mobiel volgezet met rommel.

Dit artikel verscheen eerder in Metro en op metronieuws.nl .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.