Cyber Monday tip: bestel jij je cadeaus ook online? Word geen slachtoffer van cybercrime

Cyber Monday Trend Micro tipsVandaag is het Cyber Monday. Dit is traditioneel de zwarte zaterdag op het gebied van online shopping, en dan met name in Amerika. Cyber Monday is de eerste maandag na Thanksgiving waarop er het meest online wordt geshopt.

Stijgende online uitgaven
Elk jaar stijgen de online uitgaven wereldwijd op Cyber Monday en ook dit jaar verwachten de retailers wereldwijd een recordomzet (zie afbeelding hieronder). NRC geeft aan dat het inmiddels niet meer een puur Amerikaans fenomeen is en dat ook Nederlandse e-tailers als V&D hier op inspringen.  

Bron: NRC

Bron: NRC

Lucratieve dag voor cybercriminelen
Niet alleen online retailers verheugen zich op deze dag. Ook cybercriminelen weten dat dit een hele lucratieve dag is om hun slag te slaan en geld afhandig te maken van nietsvermoedende online shoppers. Vorig jaar publiceerden we al een lijstje van meest populaire cadeau’s onder cybercriminelen. De producten in deze top 5 worden gebruikt om consumenten naar malafide websites te lokken om zo hun persoonlijke gegevens of geld te stelen. Met stip op nummer één in de top 5 staan tablets en smartphones, gevolgd door speelgoed en DSLR camera’s. Tegoed voor online multimedia-stores en videogames sluiten de rij. Ben je van plan om een van deze producten aan te schaffen? Wij hebben ter afsluiting nog een aantal handige tips voor je zodat je geen slachtoffer wordt van cybercrime.

Adviezen om veilig online cadeaus te kopen
Weest extra alert tijdens het doen van online aankopen rondom de feestdagen. Deze tips geven je handvatten:

 1. Check de website
  Kijk goed of er sprake is van, of dat je te maken hebt met een officiële website. Dit is eenvoudig te controleren door op onder meer Google te zoeken naar reviews van de website. Wees ook bedacht op spelfouten op de website en in het webadres, dit is een vaak gebruikte truc van cybercriminelen.
 2. Check de aanbieding
  Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn is het dat vaak ook. Bij twijfel is het verstandig om de website en reviews goed te bekijken.
 3. Bescherm gegevens
  Kies een betaalmethode die verkopersbescherming biedt zoals PayPal of creditcard. Mocht er iets mis gaan, is het zeker dat geld teruggevraagd kan worden. Daarnaast is het van belang om zowel op de website als bij de betaalmethode een veilig wachtwoord te kiezen. Meer informatie over veilige wachtwoorden is hier te vinden.
 4. Installeer een beveiligings-app op alle apparaten
  Steeds meer online shoppers kopen vanaf hun smartphone of tablet. Het is dan ook verstandig elk apparaat te voorzien van beveiligingssoftware.

Meer tips?
Wil je meer tips voor een veilige shopping-ervaring? Bekijk dan hier onze infographic  en voorkom dat je zelf het slachtoffer wordt van cybercrime.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.