Cybercrime update: Retailers en overheid opgelet!

Retailers en overheid belangrijk doelwit voor cybercriminelen in eerste kwartaal 2014

Q12014RoundupHet eerste kwartaal van 2014 zit er op. Een mooi moment om terug te kijken op de afgelopen maanden van dit jaar. Want wat gebeurde er afgelopen tijd op het gebied van cybercrime en waar hebben cybercriminelen zich het eerste kwartaal op gericht? In deze blogpost gaan we in op het eerste deel van de uitkomsten van ons rapport ‘Cybercrime hits the unexpected’ waarin we terugblikken op afgelopen maanden.

Zeven keer zoveel malware gericht op PoS
De belangrijkste verschuiving op het gebied van cybercrime was het afgelopen kwartaal te zien in de aanvallen op Point of Sales. Retailers waren vaak doelwit van een gerichte aanval en er bleek het eerste kwartaal zeven keer meer malware actief gericht op PoS. dan in heel 2013. Het doel van cybercriminelen was om persoonlijke en financiële gegevens van online shoppers te achterhalen en hen geld afhandig te maken. Recent voorbeeld van een gerichte aanval op een retailketen is retailketen Target. Vorige week nog maakte de directeur zijn aftreden bekend door grote imagoschade van het bedrijf. Uit het onderzoek van TrendLabs blijkt dat een PoS verschillende kwetsbaarheden bevat.

PoS_retail_security_trend micro

Bitcoin populair onder cybercriminelen
De Bitcoin-techniek en het Bitcoin-netwerk zijn de afgelopen tijd drastisch veranderd. Daarmee zijn ook de technieken die cybercriminelen gebruiken om slachtoffers geld afhandig te maken veranderd. Vandaag de dag richten criminelen zich vooral op de Bitcoin-beurzen zoals Mt. Gox en Flexcoin en speciale Bitcoin-wallets als BitCrypt. Daarnaast is het opvallend dat veel cybercriminelen zelf Bitcoins gebruiken als middel om geld te innen bij bijvoorbeeld Cryptolocker-malware of om zelf transacties te doen. Door gebruik te maken van Bitcoins is de locatie van de criminelen immers veel moeilijker te achterhalen.

Bitcoins_Trend Micro

Overheid belangrijkste doelwit gerichte aanvallen
De overheid blijft het belangrijkste doelwit voor gerichte aanvallen door cybercriminelen. 76 procent van de gerichte aanvallen die plaatsvonden in het het eerste kwartaal van 2014, waren gericht op overheidsinstanties. Verder waren gerichte aanvallen wereldwijd vooral gericht op de industrie (7 procent), telecommunicatie (5 procent), IT (5 procent) en zorg (2 procent).

Overheid_security_Trend Micro

Benieuwd naar alle uitkomsten? Je leest het volledige persbericht hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.