Cybercrime update: social engineering-technieken

Flight M370_cybercrime_trend microEerder deze week presenteerden we al de eerste uitkomsten van ons rapport ‘Cybercrime hits the unexpected’ waarin we terugblikten op de trends wat betreft cybercrime van het eerste kwartaal van dit jaar. Daaruit bleek dat cybercriminelen zich de afgelopen maanden vooral hebben gericht op retailers en overheidsinstanties. Alle informatie lees je in deze blog. Toch ontkwam ook de ‘gewone burger’ zoals jij en ik niet aan cybercrime. Via slimme social engineering-technieken maakten cybercrimenelen veel slachtoffers. Lees daarom hier deel twee van deze serie met de highlights van afgelopen maanden.

Flappy Bird meest gebruikt bij social engineering
Cybercriminelen worden steeds handiger als het gaat om social engineering-technieken. Dit betekent dat zij inspelen op actualiteiten en relevante onderwerpen om aandacht te krijgen van hun slachtoffers. De meest voorkomende woorden in malware in het eerste kwartaal van dit jaar waren ‘Flappy Bird’. Daarnaast bleken ‘Free followers on Pinterest’, ‘Whatsapp’ en ‘Grand theft auto V’ veel gebruikt. De zoektocht naar vlucht MH370 was voor cybercriminelen ook aanleiding om hun slachtoffers te benaderen. ‘Search for MH370’ stond dus ook in de top 5 populaire onderwerpen.

Flappybird_malware_trend micro

Internet of Everything-bedreigingen
Met de opkomst van apparaten die met het internet verbonden zijn, ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor cybercriminelen om data van gebruikers te stelen. Zo vonden onderzoekers al gaten in de beveiliging van bijvoorbeeld de Tesla Model S sedan. Hetzelfde geldt voor de Philips smart-TV. Onderzoekers van Trend Micro zien dat er elke keer wanneer er een nieuwe gadget wordt aangesloten op het internet, er aanvallen plaatsvinden. De gevolgen zijn tot nu toe niet op grote schaal bekend.

internet of everything security micro

Het volledige Q1 2014 Security Roundup Report “Cybercrime hits the unexpected” is hier te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.