Data verzekeren, bent u er al aan toe?

Tonny_Roelofs-smallNederland is een verzekeringsland. We zijn er aan gewend geraakt om ons te verzekeren tegen van alles en nog wat, om zo de risico’s op een onverwachts financiële uitgave te minimaliseren. Daar waar het vroeger ging om essentiële zaken zoals overlijden, brand en diefstal, is het tegenwoordig niet vreemd meer om een verzekering op bijvoorbeeld de gezondheid van ons huisdier af te sluiten. En dan hebben we het nog niet gehad over zaken als de tuinverzekering, waarbij we voor een paar euro per maand het kostenrisico na onverhoopte diefstal van onze breedlachende tuinkabouter kunnen uitsluiten. Kortom, je kunt het zo gek niet verzinnen of er bestaat een verzekering voor. Ook zakelijk gezien zijn we een ster in het verzinnen van het afdekken van financiële risico’s. Zo verzekeren voetballers hun benen en zijn er fotomodellen die hun meest begeerde lichaamsdelen verzekeren.

Bedrijfsgegevens verzekeren
Het kon voor verzekeringsmaatschappijen dan ook niet uitblijven om het verlies van bedrijfsgegevens te verzekeren. Tenslotte wordt de kans op een schadeclaim in onze toenemende ‘aanklaagcultuur’ steeds groter. Ook met de Europese wetgeving op komst, waarbij verlies van data direct tot torenhoge boetes gaat leiden, kan het onverhoopt lekken van data een behoorlijk risico voor de continuïteit van een onderneming vormen. Deze verzekeringen zijn in Amerika al een groot succes en zoals in recente krantenartikelen te lezen valt, storten ook Nederlandse aanbieders zich op deze markt.

Toch vraag ik me niet alleen af of we hier als nuchtere Hollanders nu al wel aan toe zijn, maar vooral ook of dit wel de oplossing is? Vrijwel dagelijks word ik ermee geconfronteerd dat organisaties hun data-beveiliging niet op orde hebben en zoekende zijn naar een beleid om weerstand te bieden aan de dynamische wereld van cyber-aanvallen. Dan vraag ik me af wat een verzekeringsmaatschappij zal doen als er een claim komt.

Het is net als het indienen van een claim bij je verzekeringsmaatschappij dat je mobiele telefoon is meegenomen nadat je hem in het centrum van Amsterdam op een terrastafeltje hebt laten liggen. Er zal vermoedelijk naar de kleine lettertjes worden verwezen en niet worden uitgekeerd onder het mom van onvoldoende maatregelen om diefstal tegen te gaan.

Noodzakelijk
Goede en geïntegreerde beveiliging bij het uitwisselen van digitale informatie moet mijn inziens echter de basis vormen. Dan is het maar de vraag of je wel een verzekering nodig hebt. Waar de cloud in sommige gevallen als risicofactor wordt gezien, biedt deze op het gebied van security juist ook kansen. Met real time beveiligingsoplossingen via de cloud worden bijvoorbeeld nieuwe bedreigingen snel en nauwkeurig geïdentificeerd. Het is belangrijk dat je zorgt dat de beveiliging van je organisatie realtime wordt geupdate met kennis en intelligentie van de nieuwste bedreigingen, alleen dan zijn de bedrijfskritische data optimaal beschermd. Zo verklein je drastisch de noodzaak van een verzekering.

Dus laten we als BV Nederland eerst zorgen dat we met elkaar de beveiliging op orde hebben en daarna risico’s afdekken door te verzekeren. Pas dan kunnen we met een gerust hart op vakantie.

Dit artikel verscheen onlangs op Computable

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.