De beveiligingsrisico’s van slimme energiemeters

Smart energy metersDraagbare technologie die je op of om je lijf draagt is eigenlijk het meest publieke gezicht van het ‘Internet of Everything’. Slimme meters worden echter het meest gebruikt.Wat is dit precies? Een slimmer meter neemt je verbruik van gas of elektriciteit op en geeft dit direct door aan het utiliteitsbedrijf met behulp van een soort tweetrapscommunicatie, zoals power line networking en een verbinding via de eigen internetverbinding van de gebruiker. Anders dan bij ouderwetse meters, verzamelen die meters gegevens die ze doorgeven aan het utiliteitsbedrijf in kwestie.

Smart grids
Een slimme meter an sich is maar van beperkte waarde, maar gezien veel meters inmiddels ‘smart’ zijn, ontvangt het utiliteitsbedrijf een enorme schat aan data met veel kostbare informatie. Met deze informatie kan het bedrijf zijn diensten optimaliseren om zo nog betere en meer producten te kunnen verkopen.

Veel slimme meters in Europa
Ook in Nederland zijn de voorbeelden van slimme meters talrijk, alle elektriciteitsleveranciers bieden je wel een optie. En ook in de rest van Europa worden er steeds meer slimme meters gebruikt. Om een voorbeeld te noemen: de Italiaanse elektriciteitsleverancier Enel heeft inmiddels al meer dan 330 miljoen slimme meters aangesloten.

Security-risico’s
De overheid en de industrie promoten de slimme meters. Niet voor niets want ze besparen moeite en kosten voor zowel het bedrijf als de gebruiker. Echter zit er ook een zwakke plek in het systeem. Veel leveranciers gebruiken namelijk allemaal een andere technologische standaard voor hun slimme meter. Veel huisautomatiseringsproducten hebben dit ook, maar het beveiligingsrisico is bij bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar anders dan bij een slimme energiemeter. En daar komen we wat mij betreft op een heel belangrijk punt; slimme meters en smart grids zijn namelijk nog niet goed getest op security-risico’s en kwetsbaarheden. Onderstaande video beschrijft mogelijke cybercrime-scenario’s rond slimme meters. Bekijk nu onderstaande video.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.