De cybercriminal underground

UndergroundDe cybercriminele onderwereld is een plek op het internet waar internetcriminelen handel bedrijven en producten en diensten kopen en verkopen. Hoe deze onderwereld precies in elkaar steekt en hoe ze per regio verschillen, leggen onze collega’s van TrendLabs uit in een nieuwe serie blogpost. Wereldwijd gebruiken cybercriminelen op grote schaal advertenties, forums, sociale netwerken en speciaal gemaakte webshops voor hun criminele activiteiten. Gezien deze markt vooral bestaat bij de gratie van het stelen van gegevens, is hebzucht een van de belangrijkste drijfveren van criminelen. De diverse markten bieden een breed scala aan malafide waren aan tegen voortdurend dalende prijzen.

Geld verdienen in de underground
Cybercriminelen verdienen geld door tools en diensten te verkopen aan andere cybercriminelen. Naast dat ze deze tools gebruiken voor een cyberaanval, zijn er ook ‘handelaars’ die deze tools weer verkopen om geld te verdienen. Andere criminelen bieden hun diensten op de markt aan om anderen te helpen en hen tijd te besparen. Het aanbod varieert van gestolen creditcard-gegevens en simpele software tot enorm complexe diensten als bulletproof-server hosting. Door het enorme aanbod op de ondergrondse digitale markten is het al lang niet meer nodig om een echte wizz-kid te zijn om een cyberaanval uit te voeren. Al voor enkele tientjes is iemand met basiskennis van IT al in staat om een aanval uit te voeren.

Waar bevinden de cybercriminele undergrounds zich?
De bekendste digitale ondergrondse markten bevinden zich in Rusland, China en Brazilië, maar gezien het internet eigenlijk geen grenzen kent kunnen ze eigenlijk overal ontstaan. Een groot aantal lokale markten is nog te klein om echt een significante impact op de cybercriminele wereld uit te kunnen oefenen. Als we kijken naar de andere kant van de medaille, de slachtoffers, dan zien we dat landen met een hoge internet-penetratie, snelle internetvinding en een hoog volume van online bankieren een aantrekkelijk slachtoffer zijn voor cybercriminelen.

Cybercriminal undergrounds: the series
Vanaf vandaag zullen wij regelmatig updates geven over de ondergrondse cybercriminele wereld. Later deze week volgt de eerste blog met een inkijkje in de Russische ondergrondse markt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.