De strijd tussen Anonymous en Islamitische Staat

hacktivism101Vorige maand kondigde hackerscollectief Anonymous aan zijn cyber-acties tegen Islamitische Staat nog verder op te voeren, onder meer door de gebeurtenissen in Parijs. Vorige week vrijdag 11 december werd daarom door Anonymous uitgeroepen tot nationale ‘IS Trolling Day’, waarbij werd opgeroepen IS op sociale media op de hak te nemen. Dit was overigens niet de eerste actie. Eerder blokkeerde Anonymous al tal van Twitter-accounts en maakten zij honderden Twitter-accounts van IS openbaar. Vorige week vrijdag sprak ik daarom op Radio 1 over de digitale strijd die er op dit moment gaande is tussen Anonymous en IS.

Luister hier deze uitzending terug

Anonymous is wellicht één van de bekendste hackerscollectieven van dit moment. De organisatie is overigens al jaren actief en richt zich op uiteenlopende doelwitten. Deze recent aangekondigde uitbreiding van cyberaanvallen op IS roept echter ook vragen op: wat kunnen we komende periode verwachten en in hoeverre helpen deze acties, zoals het de-facen van Twitter-accounts door Anonymous (internationale) veiligheidsdiensten? En hoe zit het met de digitale slagkracht van IS? Zo waarschuwde de Britse Minister Osborn eerder al voor dodelijke cyberaanvallen van IS op belangrijke infrastructuur van het land.

Deze angst is wat mij betreft niet geheel onterecht. De digitale slagkracht van IS en elke andere organisatie hangt onder meer af van de resources die zij tot hun beschikking hebben in termen van geld en mensen (kennis). In geval van IS hebben zij meer dan voldoende resources tot hun beschikking. Overigens is de algemene dreiging van (cyber)aanvallen door andere cybercriminelen op kritieke infrastructuur ook zeer reëel. Dat bleek eerder dit jaar namelijk al uit ons onderzoek dat liet zien dat deze doelen steeds populairder zijn geworden onder cybercriminelen. En dus zeker niet alleen een interessant of populair doelwit vormen voor IS. Steeds meer belangrijke en minder belangrijke zaken worden gekoppeld aan het internet. Van op het eerste oog onschuldige verkeerslichten tot belangrijke infrastructuur zoals elektriciteitscentrales en waterzuiveringsinstallaties. Het is wat mij betreft daarom belangrijker dan ooit dat we ons bewust zijn van de ernstige kwetsbaarheden met betrekking tot kritieke infrastructuur en de potentiële gevolgen ervan wanneer deze niet goed beveiligd zijn. Want dat de dreiging van een dergelijke aanval reëel is, ongeacht uit welke hoek deze afkomstig is, is wat mij betreft zeker.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.