Digitaal speelgoed minder onschuldig dan je denkt!

Digital life e-guideDigitaal speelgoed dat verbonden is met internet is populair, leuk om mee te spelen én… risicovol! Met pakjesavond en de kerst in het verschiet is de kans groot dat dit populaire speelgoed in huis wordt gehaald. Echter, veel ouders (om maar te zwijgen over grootouders) hebben geen idee van de potentiële risico’s dat speelgoed als game consoles, drones, spycams en interactieve Barbie’s met zich meebrengt. We zetten de potentiële gevaren van het digitale speelgoed op een rij en geven daarbij praktische tips.

Camera: Klik. Klaar.

Camera dataSteeds meer speelgoed heeft een camera en/of microfoon die gegevens deelt met het internet. Denk aan tablets, digitale fotocamera’s, radiografisch bestuurbare auto’s, drones en allerlei soorten (web)camera’s . Maar wat doet al dat speelgoed met de foto’s en opnames die ze maken? Staan die op het apparaat zelf, of gaan ze ‘de cloud in’? En wat gebeurt ermee in de cloud? Weet je bovendien 100 procent zeker dat alleen jouw kind toegang heeft tot de camera of de microfoon wanneer deze verbonden is met WiFi? Check voordat je dit soort speelgoed in gebruik neemt goed de privacy settings. En pas deze aan wanneer je de boel niet vertrouwt!

Diefstal persoonlijke gegevens

personal dataEen Playstation, X-Box of Wii zijn een stuk minder aantrekkelijk wanneer ze geen connectie hebben met internet. Stap 1 bij het instellen van een spelcomputer is het aanmaken van een account om online te kunnen spelen. Vaak worden daar ook creditcardgegevens aan gekoppeld. Bij steeds meer speelgoed zijn ook speciale apps te downloaden waarin allerlei persoonlijke informatie wordt gevraagd. De meeste fabrikanten willen een compleet profiel opbouwen van je naam, adres, e-mail, telefoonnummer et cetera. Bedenk goed welke informatie je deelt. Soms is alleen een naam genoeg. Zorg er ook voor dat je telkens een ander wachtwoord gebruikt, zodat hackers geen toegang tot al je online gegevens hebben wanneer ze jouw webcam hebben gehackt. Vind hier meer tips voor het beheer van al je wachtwoorden.

GPS-trackers: Wie toch weg is, blijft gezien

gps dataSmart watches, smartphones, tablets en tags voor aan je sleutel zodat je ze altijd terug kunt vinden. Dit is slechts een kleine greep uit de digitale apparaten die tegenwoordig een GPS-tracker hebben. Heel handig als je wil weten waar je kind uithangt of om de locatie van een feestje te taggen. Maar als jij via internet kunt zien waar je kind is, dan kan iemand anders dat mogelijk ook. Naast bedrijven die handelen in persoonlijke data – waarbij locatiegegevens zeer interessant zijn – zijn er ook altijd mensen die proberen in te breken op zulke apparaten. Bepaal bij je aangeschafte apparaat wat echt nodig is. Wie moet weten waar jouw kind zich bevindt en hoe specifiek moet die info zijn? Moet dat op de meter nauwkeurig of is voldoende om te weten in welke plaats de gebruiker zich bevindt?

Biometrie: je geeft ze een vinger…

Bio dataDe nieuwste iPhone’s maken er al driftig gebruik van, maar ook sommige Barbie’s en speciale dagboeken, kluisjes en apps maken steeds vaker gebruik van biometrie. Unieke lichaamseigenschappen, zoals een vingerafdruk of het geluid van je stem, worden gebruikt om toegang te krijgen tot een apparaat of online dienst. Klinkt handig, maar check goed wat er met die biometrische gegevens van jouw kinderen gebeurt. Worden die op het apparaat zelf opgeslagen, of in ‘de cloud’? Zorg ervoor dat jij eigenaar blijft van de unieke biometrische data van jouw kinderen en dat ze dus direct verwijderd worden wanneer jij dat wilt.

Steven Heyde, Regional Director Trend Micro Benelux: “Deze praktische tips kunnen helpen digitaal speelgoed veiliger te maken. Toch is het allerbelangrijkste dat het onderwerp online veiligheid expliciet wordt besproken tussen ouder en kind. Dat klinkt als een open deur, maar in de praktijk gebeurt dat nog te weinig. Help je kind bij het begrijpen dat het internet niet per se een grote, veilige speeltuin is en dat er wel degelijk gevaren op de loer liggen. Digitaal speelgoed is geweldig en staat garant voor uren, dagen, weken speelplezier, creativiteit en ontwikkeling. Wanneer ouders en kinderen bovenstaande tips serieus met elkaar bespreken, creëren we een veiligere wereld en snijdt het mes aan twee kanten.”

Bekijk hier het complete rapport over de gevaren en tips voor connected speelgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.