Endpoint security: nog steeds commodity of de meest kritieke schakel in de bedrijfssecurity?

are-you-safe-online_ogVoor iedereen die de afgelopen 10 jaar in de IT security business actief is geweest, is het voor de hand liggend om je meest kritische data en applicaties af te schermen door een heleboel lagen aan beveiligingstechnologie. Firewalls, intrusion dectection & prevention systemen, content filtering systemen, data leakage systemen, anti-virus, anti-spam, anti-whatever appliances, load balancers, … Kortom een hele rits van op een primair netwerk gebaseerde security appliances werden aan de rand van het netwerk (de gateway) neergezet.

De meeste servers kregen hooguit anti-virus bescherming en traditionele endpoints (PC’s en notebooks) werden in het verleden als veel minder belangrijk gezien. De doorsnee PC was een onbelangrijk gebruiksvoorwerp, dat door IT werd beheerd en waarop hooguit een anti-malware programma infecties moest tegenhouden. Daarnaast werden alle belangrijke risico’s op het netwerk afgevangen.

Vandaag de dag ziet het hele endpoint landschap er heel anders uit. Smartphones, tablets en allerlei andere devices worden gebruikt om bedrijfsactiviteiten uit te voeren. Al deze apparaten moeten te allen tijde verbonden zijn met het internet EN met het bedrijfsnetwerk. Meer en meer worden privé apparaten gebruikt op het werk. Meer en meer verliest IT de controle over welke apparaten gebruikt worden, welke applicaties gebruikt worden en waar de data wordt opgeslagen. Een allegaartje van verschillende systemen zoals Android, iOS, Blackberry, Linux en Windows platformen moeten worden beheerd en van de nodige beveiliging worden voorzien. Meer en meer worden uiterst gerichte, zeer complexe aanvallen uitgevoerd op bedrijven.

Dit alles vraagt om een vernieuwde aanpak van security en beheer van endpoints. De brede waaier van security-lagen die vroeger op het netwerk werden geïmplementeerd, moeten nu naar de endpoint gebracht worden. Firewall, IPS, encryptie, applicatie controle, device controle en anti-malware worden absoluut noodzakelijke componenten van een totale endpoint aanpak. Daar waar het goedkoopste product vroeger misschien als meer dan goed genoeg werd beschouwd, komen we in een tijdperk waar uw endpoint beveiliging wel eens het hart van uw totale bescherming zou kunnen worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.