Explosieve groei in bedreigingen voor Android in 2013

prediction 2013 - 1 million android apps

2013 is net van start gegaan. Een goed moment dus om vooruit te blikken. Wat verwachten we dit nieuwe jaar op het gebied van security? Op basis van ons laatste onderzoeksrapport met daarin de belangrijkste security-trends voor 2013 voorspellen wij een groei van het aantal Android bedreigingen. Waren er eind 2012 nog 350.000 kwaadaardige Android apps te vinden, zal dit aantal in 2013 stijgen naar een miljoen kwaadaardige apps.

Waarom Android?
Het is eigenlijk geen verrassing dat we zo’n enorme toename van mobiele malware zien. Android is het dominante smartphone-platform en heeft veel succes. Cybercriminelen en mensen lezen de statistieken en de rapporten van analisten net zo goed, en bedenken manieren om gemakkelijk geld te verdienen via mobiele malware. In tegenstelling tot op de computer, verkrijgen criminelen via smartphones ook informatie over bijvoorbeeld de locatie en gebelde telefoonnummers. Dit zijn allerlei zaken die gemakkelijk verkocht kunnen worden aan bedrijven en instanties.

Android-malware heeft in 3 jaar bereikt, waar PC-bedreigingen 14 jaar over hebben gedaan, blijkt uit het onderzoek van Trend Labs, het onderzoeksbureau van Trend Micro. Slechts 20 procent van de Android-gebruikers maakt gebruik van een beveiligingsapp. Dit is risicovol gezien er aan het einde van 2012 al 350.000 bedreigingen waren op dit relatief nieuwe platform.

Ontwikkeling
In 2013 zullen mensen meer moeite hebben de veiligheid van hun gegevens op hun verschillende apparaten te waarborgen. De verschillende platformen, besturingssystemen en beveiligingsmodellen zullen het voor de gebruiker moeilijker dan ooit maken om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit. Eind 2012 waren er 350.000 kwaadaardige Android apps te vinden, en dit aantal zal in 2013 naar verwachting stijgen naar één miljoen kwaadaardige apps.

Terwijl het aantal bedreigingen op apparaten met Android dus enorm zal toenemen, verwachten we een afname van malware voor traditionele pc’s. Door de opkomst van nieuwe lifestyle devices met toegang tot het internet kunnen bedreigingen op nieuwe en onverwachte plaatsen opduiken, zoals op televisietoestellen en in huishoudelijke apparaten. De kans op nieuwe, meer gerichte aanvallen op andere devices dan telefoons, laptops of tablets is dus groot. Het zou dus zelfs zo kunnen zijn dat criminelen het hebben gemunt op bijvoorbeeld televisietoestellen of huishoudelijke apparaten.

Kansen
Wat betekent dit voor de huidige security-wereld? Het feit dat consumenten zo veel verschillende apparaten en platformen gebruiken, maakt de beveiliging complexer. Deze bedreigingen bieden security-bedrijven kansen om nieuwe standaarden voor veiligheid te bepalen en oplossingen te bieden om consumenten en bedrijven te beschermen tegen nieuwe vormen van internetcriminaliteit. Dit vergt een nieuwe, integrale aanpak van beveiliging. Beveiligingsbedrijven moeten nu reageren op de nieuwe trends om zo cybercriminaliteit een halt toe te roepen. Als we erin slagen om op tijd te anticiperen en maatregelen te nemen, kan 2013 wat ons betreft de boeken in als een cruciaal keerpunt in de oorlog tegen cybercriminaliteit.

Dit artikel verscheen eerder als column in infosecurity

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.