Gestolen Herinneringen: Waarom cybercriminelen persoonlijke data verkiezen boven financiële

In het constante gevecht tegen cybercriminaliteit zit bijna de helft van de strijd in bewustwording creëren bij het publiek over bedreigingen die op de loer liggen. Immers, wanneer gebruikers zich meer bewust zijn van de privacy- en beveiligingsgevaren die ze online lopen, is de kans groter dat ze maatregelen nemen om de risico’s te verminderen. Maar er is altijd iets nieuws te leren – dat is het probleem wanneer je geconfronteerd wordt met een snelle industrie zoals cybercriminaliteit.

Wist u bijvoorbeeld dat hackers eerder voor uw persoonlijke data, zoals mailadressen, burgerservicenummer en medische gegevens, zullen gaan dan voor uw financiële gegevens? Daarom is het zo ontzettend belangrijk deze data altijd veilig op te bergen.

Een langere houdbaarheid
Recent onderzoek van Trend Micro toonde aan dat 90 procent van de Amerikaanse huishoudens nu op de hoogte is van termen zoals malware, virussen en spam. Tegelijkertijd blijven de online bedreigingen groeien. Zo ontdekten we dat bijna tweederde van de respondenten (65 procent) al eens een malware-infectie op zijn computer heeft gehad.

Veel mensen gaan ervan uit dat ze hierbij uw financiële data rechtstreeks van uw apparaat willen stelen. En om eerlijk te zijn, sommige van deze vervelende dingen zijn ook precies daarvoor ontworpen. Maar het probleem voor cybercriminelen is dat het stelen van creditcardgegevens of details van een bankrekening maar een vrij korte houdbaarheidsdatum hebben. Zodra een slachtoffer iets verkeerd ziet, hoeven ze maar één belletje naar de fraudeafdeling van de bank te plegen en eventuele verdere pogingen van de hacker om geld van de rekening te trekken, worden geblokkeerd.

Aan de andere kant, wanneer diezelfde hacker wat extra tijd zou investeren om zodoende meer persoonlijke gegevens buit te maken, zoals uw geboortedatum en burgerservicenummer, kan hij een ‘digitale identiteit’ van u opbouwen. En deze informatie is op het dark web een stuk waardevoller, omdat het informatie is die door het slachtoffer moeilijk is te veranderen. Het is niet mogelijk om uw geboortedatum te wijzigen en deze biedt daarmee dus een grotere kans om geld mee te verdienen aan identiteitsfraude.

Door de combinatie van verschillende stukken van persoonlijke informatie gekocht op ondergrondse cybercrime-marktplaatsen, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld in uw naam creditcards en leningen aanvragen. U kunt er zeker van zijn dat er een grote, geavanceerde cybercriminele zwarte markt is, waar de vraag naar dit soort gegevens groot is.

Dat is dan ook de reden waarom meer dan een derde (36 procent) van de ondervraagde huishoudens aangeeft dat ze persoonlijke bestanden hebben verloren als gevolg van een cyberaanval.

Voor altijd kwijt
Tegelijkertijd is ransomware uitgegroeid tot een populaire techniek voor cybercriminelen om snel hun slag te kunnen slaan. Vervelend genoeg zorgt het downloaden van dit soort bestanden ervoor dat uw persoonlijke bestanden worden versleutelt. Dat betekent dat u voor altijd van uw documenten en bestanden wordt afgesloten, tenzij u losgeld betaalt en dit kan al snel in de honderden euro’s lopen. Sommige schattingen gaan er zelfs vanuit dat criminelen zodoende afgelopen jaar meer dan 1 miljard euro hebben buitgemaakt.

Toch blijft ransomware voor velen een mysterie: slechts een derde (36 procent) van de mensen die we spraken, was zich ervan bewust. Dat is ondanks dat een kwart (24 procent) van hen op deze manier waardevolle foto’s heeft verloren, 20 procent belangrijke werkdocumenten en 18 procent video’s. Onthoud, wanneer u geen back-up heeft zullen deze voor altijd weg zijn.

Wat te doen?

Daarom is het zo belangrijk om uw PC en mobiele apparaten altijd te beveiligen en up-to-date te houden, en dat u regelmatig back-ups maakt van uw kostbare data. Een paar tips om uw data veilig te houden:

  1. Klik nooit op een link of open een bijlage in een onverwacht e-mail/sms/social media-bericht.
  2. Maak regelmatig een back-up van uw data en gebruik daarvoor de 3-2-1 regel.
  3. Installeer altijd de nieuwste softwarepatches en updates voor uw software en OS.
  4. Maak, indien mogelijk, gebruik van twee staps verificatie op uw online accounts.
  5. Maak gebruik van een gerenommeerde provider om uw pc en apparaten te beveiligen met:
  • Anti-ransomware
  • Beveiliging tegen e-mail scams en phishing
  • Sociale media privacytools
  • Wachtwoordbeveiliging of password manager

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.