Goossen: “Lokale overheden kampen met belangrijke security-uitdagingen door herstructurering en grote hoeveelheden gevoelige data die zij beheren.”

hUit onderzoek van TNO blijkt dat cybercrime de Nederlandse economie jaarlijks ongeveer €10 miljard kost. Als je dit door rekent zou je er van uit kunnen gaan dat gemeenten jaarlijks 300 miljoen euro kwijt zijn aan cybercrime. We spraken over de security-uitdagingen van de lokale overheden met Ricardo Goossen, account manager Local Governement bij Trend Micro. Goossen: “Deze bedragen zijn zeer omvangrijk, zeker voor de gemeenten, provincies en andere lokale overheden die met enorme bezuinigingen kampen.”

Samenwerken
“Gemeenten kunnen bijna niet meer zonder elkaar. Ze moeten gaan samenwerken. Soms alleen op afdelingsniveau, maar soms gaat het ook om volledige samenvoeging van een aantal gemeenten,” vertelt Goossen. “De roep om betere dienstverlening en efficiënter werken bepaalt de komende tijd sterk de gemeentelijke agenda.” Gemeenten worden gedwongen om meer te doen met minder geld en dit stelt hen voor de enorme uitdaging nog betere diensten te verlenen aan burgers, met minder beschikbaar geld. “We zien dat security dan ook niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst staat van lokale overheden. Begrijpelijk, maar dat betekent dat er met een incident direct een nieuwe pot met geld moet worden aangeboord om het issue op te lossen en dat kost vaak veel tijd, frustraties en extra geld.”

Beveiliging persoonsgegevens
Maar als we kijken naar deze beveiligingsincidenten, gaat dit over veel meer dan alleen geld. Gemeenten, waterschappen en provincies beheren een hele hoop persoonsgegevens. Als deze partijen er niet in slagen om deze gegevens veilig op te slaan, staat het vertrouwen dat burgers hebben in de overheid op losse schroeven. “De data in de organisaties staan zowel lokaal als in de cloud opgeslagen en daarnaast werken de gemeenten onderling vaak met allerlei verschillende applicaties, wat samenwerken lastig maakt. De IT-afdeling van lokale overheden is vaak relatief klein waardoor IT-managers hier voor een enorme klus staan.” De aanstaande EU-wetgeving over databescherming zorgt daarnaast dat de uitdagingen voor deze IT-managers nog groter worden. Want hoe voldoe je aan deze eisen, druk op budgetten en eisen van burgers? In deze blog geeft Tonny Roelofs, country manager van Trend Micro, een vijftal tips om alvast goed voorbereid te zijn op de nieuwe EU-databeschermingswetgeving.

Gebruiker centraal
“De uitdagingen voor lokale overheden zijn dus enorm, toch kunnen er al een aantal simpele stappen worden genomen om te zorgen dat er een goede basis staat”, vervolgt Goossen. “Bij een goede beveiliging staat de gebruiker in ieder geval centraal. Dat betekent dat er wordt gekeken naar de applicaties en data waar hij toegang tot heeft en er van daar uit wordt beveiligd. Door vervolgens goed te kijken wat er op het netwerk gebeurt hebben IT-managers al een sterke tool in handen om te zorgen dat data in hun organisatie goed beveiligd is.”

Zijn deze uitdagingen ook heel belangrijk voor uw organisatie? Neem dan gerust contact op met Ricardo Goossen om hier verder over te praten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.