Hackers gaan voor goud: cyberdreigingen tijdens de zomerspelen

Kort na het nieuws dat Braziliaansetrend hackers nu via Telegram heimelijk hun vuile spelletjes spelen – voorheen gebruikten ze daarvoor WhatsApp – zijn de Olympische Spelen 2016 van start gegaan in Rio, de hoofdstad van het 200 miljoen inwoners tellende Zuid-Amerikaanse land. Net als andere groo
tschalige internationale evenementen is dit er een die cybercriminelen niet willen missen.

Kant-en-klare cyberaanvallen
Bepaalde zaken zijn onlosmakelijk verbonden met de Spelen. Zo kijken mensen uit naar de iconische vijf ringen op bepaalde merkartikelen. En deze dagen golft er een wave van nationale trots over onze aardbol, als mensen hun favorieten aanmoedigen. Maar in de schaduw van de Braziliaanse zon vinden ook cyberaanvallen plaats. De olympische wereld zal, net als ieder ander land met computers, basic internetverbinding en een aandeel in het toernooi, moeten afrekenen met de hongerige aasgieren, de hackers.

In een artikel op Trend Micro’s SimplySecurity schrijft expert Christopher Budd: “Het goede nieuws is dat de cybercriminelen die de Olympische Spelen als lokmiddel gebruiken zeer voorspelbaar zijn. Het slechte nieuws is dat die voorspelbaarheid voortkomt uit het feit dat hun aanvallen jaar in jaar uit hun werk blijven doen. Net als haaien hoeven ze niet te evolueren – ze zijn zo al doeltreffend genoeg.”

Anders gezegd zijn hackers allang voorbereid op hun eigen deelname aan de Spelen, maar dan voor geldelijk gewin via datadiefstal, fraude, phishing en meer van dit soort technieken.

Ben je klaar om ze het hoofd te bieden?
Budd gaf een aantal voorzetten om tijdens het olympische seizoen veilig te blijven. Onthoud in ieder geval dat hackers je willen laten klikken op besmette linkjes en je bestanden willen laten downloaden met ransomware of andere malware. Ook kunnen ze proberen je inloggegevens te stelen door jou een gratis olympische sweater te laten bestellen of door andere vormen van ‘clickbait’ aan te bieden. Social media, websites, blogs en andere media worden ingezet voor bulk-phishing, waarbij cybercriminelen misbruik maken van ieders liefde voor de Olympische Spelen. Zelfs namaakapplicaties in app-stores van anderen vormen een bedreiging, dus wees alert op verdachte content. Zolang je je ogen de kost geeft, zie jij het gevaar aankomen.

Budd beveelt daarnaast aan dat je al je software up-to-date houdt, inclusief de eventuele end-point-beveiligingsoplossing die er momenteel op je apparaten draait.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC raden cyberbeveiligingsexperts iedereen die nu of straks daadwerkelijk in Rio is, aan voorzichtig te zijn met gratis wi-fi in de stad. Veel van deze netwerken zullen het dataverkeer niet coderen, waardoor je met alle gevoelige berichten onderschepping riskeert. Omdat ze volkomen onbeschermd over het web gaan, zijn ze rijp voor het plukken. De experts raden dan ook aan tijdens de Olympische Spelen 2016 in Rio te internetten via een VPN.

Tot slot moeten fans, kijkers en deelnemers de komende maand oppassen voor cyberbedreigingen op de Spelen. Dit jaar vielen er in Brazilië al veel primeurs te noteren, zoals het rücksichtslos aanvallen van ziekenhuizen, het elektriciteitsnet en andere organisaties en voorzieningen.

Zorg ervoor dat jij veilig bent, plezier hebt én uitkijkt voor cybercriminaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.