Het einde van XP is in zicht….

xpHet is je vast niet ontgaan: Microsoft stopt vanaf 8 april aanstaande met de ondersteuning van XP. Hoewel dit voor sommigen geen issue lijkt, brengt dit wel de nodige gevaren met zich mee. Microsoft stopt tenslotte vanaf die datum namelijk met het dichten van (beveiligings)lekken. Dat betekent dat cybercriminelen op dat moment vrijelijk gebruik kunnen maken van deze zwakheden in het besturingssysteem en dus kinderlijk eenvoudig kunnen binnendringen. Met alle gevolgen van dien. In ons rapport  “Blurring Boundaries: Trend Micro Security Predictions for 2014 and Beyond”, uitten we al onze bezorgdheid over het feit dat het gebrek aan support voor populaire software Windows XP zal leiden tot miljoenen pc’s die worden aangevallen.

Geen prioriteit
Je zou daarom zeggen dat dit, zeker in het bedrijfsleven, de hoogste prioriteit heeft. Je wilt tenslotte niet dat jouw waardevolle bedrijfsinformatie ten prooi valt aan de grillen van een crimineel. Toch lijken veel organisaties zich nog niet bewust van dit gevaar.

Afgelopen maand stond er nog een artikel in Trouw waarin werd gemeld dat 95% van de grote Nederlandse banken hun systemen hebben draaien op Windows XP. Daarnaast verscheen er  nog een artikel waarin blijkt dat veel gemeenten ook na 8 april nog gebruik zullen maken van Windows XP. Eind 2013 was Windows XP nog steeds goed voor zo’n 30% van de Windows-systemen. De verwachting is dat ook dat het ook na april nog een veelgebruikt systeem is en blijft. 

Tijd voor actie!
Maar is het echt zo erg wat we kunnen verwachten? De gebeurtenissen rondom Java 6 geven ons een prima indicatie van wat ons te wachten staat. Het is dan ook van groot belang over te stappen naar een nieuw Windows-besturingssysteem, omdat nieuwe versies een betere beveiligingsarchitectuur hebben en belangrijker nog, steeds worden up-to-date gehouden worden. Toch weten we ook dat sommige organisaties voor een enorme uitdaging staan. Switchen is namelijk lastig vanwege hun legacy-systeem en applicaties, met name in complexe omgevingen.

Trend Micro bescherming tot 30 januari 2017
Om er toch voor te zorgen dat ook zij beschermt blijven, blijven wij Windows XP ondersteunen tot 30 januari 2017. Dat doen we bijvoorbeeld door Deep Security, dat modules bevat die constant beschermen tegen diverse kwetsbaarheden. Als we nieuwe kwetsbaarheden ontdekken, dan voegen we die hier automatisch aan toe. Daarnaast kunnen XP-gebruikers Scan engine-, Signature- en product-updates verwachten. Dat Microsoft stopt betekent tenslotte niet dat cybercriminelen ook stoppen. Zij zullen zich blijven richten op XP en vinden het dan ook onze plicht om XP te blijven ondersteunen en ook die klanten te beschermen tegen malware en kwetsbaarheden. Zelfs als Microsoft dat zelf niet meer doet.

Let’s talk about it
Wil je hier verder over praten? Wij nodigen je graag uit voor een van de kennissessies met onze gespecialiseerde partners. Schrijf je in via de website en zorg dat uw organisatie optimaal is voorbereid op een veilige toekomst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.