Infosecurity 2015: IoT spreekt tot de verbeelding

Infosecurity 2015

Op 25 en 26 maart was Trend Micro weer present op Infosecurity in Brussels Expo, de grootste Belgische vakbeurs rond IT-security. Heel wat interessante mensen, leuke gesprekken…full house op onze stand! Dit jaar kreeg het thema Internet of Things (IoT) zeer veel interesse, zowel bij het grote publiek als bij de pers.

Eindelijk, want IoT is wel degelijk overal aanwezig… 

Van de huiskamer…

Slimme koelkasten, medicijnkastjes en weegschalen zijn maar enkele voorbeelden van apparaten die steeds vaker met het internet worden verbonden. Gewoon voor ons comfort! Maar dit IoT brengt ook gevaren met zich mee. Alles wat intelligent wordt gemaakt, wordt tegelijk ook kwetsbaar. Zelfs een intelligente wagen houdt een reëel veiligheidsrisico in. Denk maar aan het BMW-incident een tijdje geleden. De Duitse automobilistenbond ADAC ontdekte dat de gegevens die de ingebouwde software doorstuurt over onderhoud en reparatie, moeiteloos konden worden onderschept met een doodgewone smartphone. Hiermee zouden criminelen onder meer de deuren van de wagen kunnen openmaken.

…tot de industrie.

Ook kritieke infrastructuren blijven zich ontwikkelen en worden steeds vaker aangesloten op het internet. Of het nu gaat om de watervoorziening, spoorwegen of het elektriciteitsnet. Industriële controlesystemen (ICS) en Supervisory Control en Data-Acquisitie (SCADA) netwerken staan nauw met elkaar in verbinding en het gebruik ervan wordt wereldwijd steeds belangrijker. Jammer genoeg is ook hier beveiliging niet de hoogste prioriteit. Dergelijke ICS/SCADA systemen zijn dan ook vaak een interessant doelwit voor cybercriminelen. Lees hier meer over het waarom en de technieken om je ertegen te beschermen.

Bewustmaking is dus met andere woorden zeer belangrijk. MAAR staat niet alleen! Bij Trend Micro pleiten wij vooral voor “security by design”: vanaf het eerste moment moet beveiliging geïntegreerd worden.

Op Infosecurity werd al gauw duidelijk dat Internet of Things en de veiligheidsrisico’s die het met zich meebrengt, leeft bij mensen. We kijken al uit naar de volgende editie en hopen jullie daar allemaal opnieuw te verwelkomen met een even boeiend security thema!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.