INTERPOL arresteert brein achter Business Email Compromise-fraude

NCA-featured-img-200x200Een mooi resultaat van onze samenwerking in de strijd tegen Business Email Compromise-fraude (BEC). Dankzij de samenwerking van Trend Micro-onderzoekers, INTERPOL en de Nigeriaanse Economic and Financial Crime Commission (EFCC), is een 40-jarige Nigeriaanse man gearresteerd die ervan verdacht wordt het hoofd te zijn van een internationaal cybercrime-netwerk rondom BEC. De Nigeriaan, bekend onder de naam ‘Mike’, wordt ervan verdacht een 40-koppig netwerk te leiden van cybercriminelen in Nigeria, Maleisië en Zuid-Afrika dat malware verspreidt en aanvallen uitvoert. Daarmee zouden zij meer dan 60 miljoen dollar van verschillende organisaties hebben buitgemaakt. Een slachtoffer zou zelfs meer dan 15 miljoen dollar hebben verloren. Het geld werd gestolen via business email compromise (BEC)-scams en CEO-fraude. Hij wordt er eveneens van verdacht samen te spannen met witwassers in China, Europa en de Verenigde Staten, die illegale bankrekeningen leverden voor het gestolen geld. 

Onderzoek naar cybercriminelen achter BEC

We startten ons onderzoek naar ‘Mike’ (die ook gebruikmaakt van andere aliassen zoals Chinaka Onyeali en Beasley Martyn) eind 2014 toen we de Predator Pain and Limitless-malware onderzochten, die gebruikt wordt bij BEC-oplichting. Bij het analyseren van de command-and-control (C&C-) infrastructuur die door de malware werd gebruikt, stuitten we op ‘Mike’. De onderzoeksgegevens zijn eind 2014 gedeeld met INTERPOL en dat heeft, samen met informatie van andere onderzoekers, nu geleid tot zijn arrestatie. Lees hier meer over de arrestatie en samenwerking. 

Het succes van BEC-fraude

BEC-fraude is zeer effectief. De schade die BEC-fraude heeft veroorzaakt tussen 2013 en 2015 wordt geschat op zo’n 2,3 miljard dollar. Dat loopt dit jaar verder op tot meer dan 3 miljard dollar. Vooral C-level executives zijn een zeer gewild doelwit. Lees voor meer informatie over BEC-fraude, de functies en landen die het voornaamste doelwit zijn en hoe u zich hiertegen kunt wapenen ons Billion-Dollar Scams: The Numbers Behind Business Email Compromise -rapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.