Kwaadaardige URL’s en mobiel internet

Trend Micro Bad URLKwaadaardige URL’s zijn een van de vele methoden die cybercriminelen inzetten bij hun criminele activiteiten. Er zijn vele soorten en maten kwaadaardige URL’s ook op mobiel. Deze blog vertelt kort meer over dit onderwerp, op basis van onze Whitepaper Avoiding bad URL’s in the mobile web.

Er zijn verschillende vormen van kwaadaardige URL’s. Zo zijn er domeinen die key-woorden gebruiken die gerelateerd zijn aan alles op het gebied van mobiel, zoals Android en mobile. Deze domeinen hosten mobiele malware in de vorm van .APK bestanden. Deze bestanden worden door Android herkent als installatie bestanden van mobiele applicaties. Soms worden deze bestanden gepromoot als gratis versies van betaalde applicaties of automatisch, en zonder medeweten van de gebruiker, gedownload op het mobiele apparaat. Bijna 17 procent van de risicovolle applicaties is gekoppeld aan kwaadaardige url’s en kunnen dienen als een opslagplaats voor gestolen informatie. Daarnaast  proberen cybercriminelen, door middel van phising websites, ervoor te zorgen dat jij je login gegevens invult. Dit is geen nieuwe methode, maar desondanks is er wel een stijging waar te nemen van het aantal incidenten, vooral met mobiele apparaten.

Het is dan ook van belang om hier rekening mee te houden, want zelfs de meest voorzichtige mobiele gebruiker kan in aanraking komen met kwaadaardige URL’s. Ik kan daar zelf over meepraten. Gelukkig zijn er ook manieren om je daar tegen te beschermen.

TIP: twijfel je over een bepaalde URL, via ons Site Safety Center kun je zelf controleren hoe veilig een website is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.