Kwaadaardige URL’s: hoe kom je ermee in aanraking en hoe bescherm je je hiertegen?

Bad URLEerder schreven we al over het fenomeen kwaadaardige URL’s. Het lijkt een ver van mijn bed show, maar bijna all mobiele gebruikers, hoe voorzichtig ook, kunnen in aanraking komen met kwaadaardige websites.

Mobiele apps
Bijvoorbeeld door het installeren van een applicatie op je mobiele apparaat. Hoe dit werkt?

Zodra de applicatie wordt geopend, wordt direct malware gedownload op je mobiele apparaat. Maar ook tijdens het gebruiken van een applicatie kun je doorverwezen worden naar een kwaadaardige URL. Je klikt bijvoorbeeld op een advertentie in de applicatie, die je vervolgens direct doorstuurt naar een malafide URL. Dit gebeurt niet alleen bij Android, maar ook bij andere mobiele platformen.

Bescherming
Wil je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van dergelijke cybercrime? Neem dan in ieder geval onderstaande tips in acht:

  • Gebruik alleen officiële applicaties. Download de apps alleen bij betrouwbare bronnen zoals de website van de ontwikkelaar van de applicatie of via Google Play. Dit vermindert in ieder geval de kans op het downloaden van een kwaadaardige applicatie.
  • Lees de reviews van andere gebruikers, maar wees hier ook verdacht op “fake” recensies. Alleen maar lovende recensies is vaak ook verdacht.
  • Controleer bij het downloaden of installeren van een applicatie altijd de toestemming die je aan een applicatie geeft. Vraagt de applicatie om bepaalde functies buiten het beoogde gebruik? Bijvoorbeeld een game-applicatie die vraagt om het maken van telefoontjes of sms’jes uit jouw naam. Verwijder het dan direct.
  • Bookmark websites regelmatig. Gebruik je bepaalde websites regelmatig? Bookmark ze dan. Dit vermindert de kans dat je terecht komt op een phishing-pagina.
  • Gebruik eventueel een mobiele browser die alle URL’s een classificatie geeft als veilig of onveilig.
  • Pas een security-oplossing toe (anti-malware) die ook de Web Reputatie controleert van de te bezoeken URL.

Meer weten over kwaadaardige URL’s? Lees er meer over in onze recent verschenen whitepaper.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.