Luxemburg als modelland

Frédéric Dohen aan het hoofd van nieuw kantoor in Luxemburg

Frédéric Dohen aan het hoofd van nieuw kantoor in Luxemburg

Enkele weken geleden hield Xavier Bettel, de Luxemburgse premier en minister voor Communicatie en Media, een opmerkelijke speech op een event voor CIO’s en IT-beslissingnemers. Een speech waarin hij trots terugblikte op wat Luxemburg de voorbije jaren op ICT-vlak heeft gerealiseerd. Maar waarin hij ook oog heeft voor de uitdagingen van morgen.

Luxemburg is altijd een symbool van betrouwbaarheid en veiligheid geweest. Het heeft die status te danken aan zijn banken, maar de voorbije jaren ook steeds meer aan zijn datacenters en uitzonderlijk hoge connectiviteit. De achterliggende boodschap blijft steeds dezelfde: of het nu je geld betreft of je toepassingen en gegevens, Luxemburg is steeds een veilige thuishaven waar je je waardevolste bezittingen met een gerust hart achterlaat. 

Maar daar houdt het niet bij op, belooft Xavier Bettel, Luxemburg kan het zich niet veroorloven om op zijn lauweren te rusten, en is nu al klaar om de volgende stap te zetten. Die volgende stap is een horizontale, lees: een sector-overschrijdende stap. Concreet wil de Luxemburgse overheid ICT naar voor schuiven als ‚enabler’ in alle sectoren: financiën, de zorg en content creation en hosting, en ga zo maar door.

Security

In zijn betoog bleef Bettel ook meermaals stilstaan bij het belang van security in dit hele verhaal. Als Luxemburg zijn imago van betrouwbaarste land ter wereld ook wil waarmaken in de digitale wereld, dan heeft het alle belang bij een gedegen beveiligingsstrategie en bijhorende infrastructuur. Dat heeft de overheid maar al te goed begrepen en daar handelen ze ook naar. Zij zien ICT als een investering, niet als een kostenpost. Dit maakt een wezenlijk verschil wanneer er gepraat wordt over budgetten voor security.

Wat een verschil met België, waar men de enkele miljoenen die voor cybersecurity werden gereserveerd, vergat te besteden. En waar verscheidene lekken in de systemen van de overheidsdiensten eerder zorgde voor meewarige dan voor bewonderende blikken. Maar ook de andere, ons omringende, landen kunnen een voorbeeld nemen aan Luxemburg. Nu de West-Europese landen steeds minder kunnen rekenen op inkomsten uit landbouw en industrie en zelfs diverse diensten steeds meer vanuit het Oosten worden aangeboden, is investeren in een innovatieve en technologisch geavanceerde infrastructuur een gezond en duurzaam groeipad.

Trend Micro opent Luxemburgs kantoor

Gezien de ambitieuze plannen van de Luxemburgse overheid en bedrijven op het vlak van datacenters en clouddiensten, zal security ook hoger op de agenda komen te staan. Trend Micro kan hier een grote rol in spelen, maar de marktbehoeften worden te groot om die vanuit België te blijven invullen. Daarom openden we eerder deze maand een lokaal kantoor in Luxemburg om ons bedrijf meer commerciële slagkracht te geven. Aan het hoofd komt Frédéric Dohen, een door de wol geverfde business development specialist met vele jaren ervaring in cloud diensten en security in Luxemburg. Onder zijn kundige leiding zal Trend Micro ook in Luxemburg beter kunnen bijdragen tot een veiliger online zakendoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.