Malware voor Android verzesvoudigd

Afbeelding: © Kirill_M – Fotolia.com

Het aantal geïnfecteerde applicaties voor Google’s Android steeg in het derde kwartaal van 2012 aanzienlijk, blijk uit ons security roundup report van het derde kwartaal van 2012. Stond de teller in juni nog op bijna 30.000 is dit in september gestegen tot bijna 175.000. Hoewel het aantal geïnfecteerde android-applicaties is gestegen, gebruikt slecht 20 procent van de gebruikers een beveiligings-app. Waar sommige apps duidelijk kwaadaardige bedoelingen hebben, zijn er ook apps die dit op een meer geraffineerde manier doen, ook wel ‘Aggressive Adware’ apps genoemd.


Dergelijke apps verzamelen meer gebruikersinformatie dan waar je als gebruiker toestemming voor hebt gegeven. ‘Aggressive Adware’ is dan ook het belangrijkste element bij Android-aanvallen. Ben je daarom als app-gebruiker bewust van de permissies die een app vraagt, voordat je zomaar goedkeuring geeft.

Andere belangrijke uitkomsten van het rapport zijn:

  • Nederland stond op nummer 2 van landen die malafide websites hosten.
  • In het derde kwartaal van 2012 werden diverse gevaarlijke zero-day aanvallen uitgevoerd gericht op Java en Internet Explorer (IE). De kwetsbaarheid van Internet Explorer werd gebruikt in advanced persistent threat (APT)-campagnes.
  • ZeroAccess malware die gevonden kan worden op peer-to-peer (P2P)-sharing sites, was de grootste bron voor infecties dit kwartaal. De oude DOWNAD/Conficker-worm stond op de tweede plek.
  • De meeste spam was in het derde kwartaal afkomstig uit Saoedi-Arabië en India.
  • Bedrijven en overheden waren nog steeds doelwit voor APT-aanvallen. Lurid en Nitro APT-campagnes werden verder verbeterd.
  • Social media-bedreigingen en privacy-aanvallen bleven ook in het derde kwartaal van 2012 bestaan.

Wil je meer weten? Lees dan het persbericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.