Mark Weber Qi ict: “Steeds meer organisaties kiezen voor een omgeving waar ze security zelf in de hand hebben”

Mark Weber, senior technical consultant bij Qi ict

Mark Weber, senior technical consultant bij Qi ict

Hoe voorkom ik de zero day-attacks die tegenwoordig het 8 uur journaal halen? Dat is tegenwoordig één van de belangrijkste uitdagingen voor Nederlandse organisaties. Niet voor niets bleek uit het onderzoek van het Nationaal Crisiscentrum dat meer dan de helft van de Nederlanders bang zegt te zijn voor een cyberaanval. Wij spraken met Mark Weber, senior technical consultant bij Qi ict over storage en security. 

Virtualisatie en beveiliging
“Een aantal jaar geleden moest je security echt aan de man brengen”, vertelt Weber. “Neem bijvoorbeeld virtualisatie. Driekwart van alle bedrijven in Nederland is hier mee bezig, want zou het niet mooi zijn om alles op één server te hebben staan en hiermee kosten te besparen. Hier staan organisaties echter voor uitdagingen. Want hoe zorg je dat je hetzelfde niveau haalt als met traditionele servers? En hoe regel je security? Inmiddels kun je bij virtualisatie niet meer om beveiliging heen.”

Private cloud
Waar eerder steeds meer bedrijven de stap maakten naar public cloud-diensten zoals Office 365 en Google Docs ziet Weber nu dat steeds meer organisaties gegevens terughalen naar een private cloud. “De belangrijkste reden hiervoor is security. Bij de meeste populaire publieke cloud-diensten heb je als bedrijf geen zicht op de beveiliging van je gegevens. De oplossing is tweeledig. Ten eerste kan je kiezen voor beveiligingssoftware die je precies vertelt waar je gegevens zich bevinden en uitzonderingen signaleert. Deze software is bijvoorbeeld beschikbaar voor de Amazon Cloud. We zien daarnaast dat steeds meer bedrijven kijken naar een private cloud of datacenter oplossing waar ze hun data zelf onder controle kunnen houden.”

BYOD
Deze verschuiving betekent ook dat organisaties kritisch moeten kijken naar welke data beschikbaar is vanaf welk device. Weber: “BYOD is niet alleen al jaren een trend, het is ook een extra service die een bedrijf zijn medewerkers biedt. Een goede security-oplossing maakt onderscheid tussen welke data beschikbaar is vanaf welk device. Dat betekent dat je locatie onafhankelijk kunt werken en altijd de data tot je beschikking hebt.”

Let’s talk about it
Zijn storage en security ook belangrijke onderwerpen voor jouw organisatie? Schrijf je dan gratis in voor de kennissessie met Qi ict en krijg antwoord op al jouw vragen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.