Mobiele virtualisatie – het oplossen van het BYOD-probleem

Signpost "BYOD - Bring Your Own Device"Voor veel gebruikers geldt dat de manier waarop zij technologie gebruiken vandaag de dag wordt gedefinieerd door mobiele apparaten. Hun belangrijkste device is geen desktop, computer of laptop, maar een tablet of smartphone. In plaats van data op te slaan op een harde schijf of USB-stick, wordt dit nu opgeslagen in de cloud en is het toegankelijk voor gebruikers wanneer nodig. Wanneer we kijken naar het aantal verkochte pc’s ten opzichte van smartphones is er ook een duidelijke trend zichtbaar. In het derde kwartaal van 2014 hebben analisten de verkoop van pc’s geschat op 79,4 miljoen, vergeleken met 301 miljoen smartphones in dezelfde periode. 

Dit verandert de relatie die IT-mensen hebben met hun eindgebruikers. In het verleden zouden zij gebruikers pc’s hebben gegeven die zij centraal kunnen beheren. Voor veel organisaties is een dergelijke aanpak niet langer aanvaardbaar: mobiele apparaten worden beschouwd als persoonlijk, terwijl dat niet geldt voor pc’s.

Het gevolg van de populariteit van mobiele devices zorgde voor de opkomst van BYOD (Bring Your Own Device). Gebruikers schaffen hun eigen apparaten aan en zijn daar zelf verantwoordelijk voor, maar het bedrijf betaalt een deel van de kosten. In theorie lijkt iedereen daarmee gelukkig: de gebruiker heeft de beschikking over het apparaat van zijn keuze en de organisatie ziet kosten afnemen en meer gebruik van nieuwere, meer efficiënte IT-systemen. Wat kan er eigenlijk mis gaan?

Toch kan BYOD niet een droom, maar juist ook een nachtmerrie blijken. Bedrijfsinformatie kan gemixt worden met de persoonlijke data van de gebruiker en dat leidt tot een groter risico op het lekken van gegevens. De apparaten kunnen worden geïnfecteerd en gebruikt worden als doelwit voor de rest van de organisatie. BYOD blijkt dan een Bring Your Own Disaster te zijn.

Er zijn verschillende pogingen geweest om dit probleem op te lossen, maar bleken helaas niet allemaal even effectief. Zo is er onder meer geprobeerd de persoonlijke data en werkgerelateerde data op een apparaat te scheiden, maar voor zowel de gebruiker als het bedrijf is dit vaak lastig in gebruik.

Maar wat is dan wel een goede oplossing voor dit ogenschijnlijk onhandelbare probleem? Daarvoor kunnen we kijken naar de wereld van pc’s. Bij een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) hebben gebruikers toegang tot virtuele machines die op een server draaien. Waarom kunnen we niet iets vergelijkbaars doen voor mobiele apparaten?

Laten we het Virtual Mobile Infrastucture (VMI) noemen. De gebruiker van een telefoon hoeft niets anders te doen dan toegang te krijgen tot een virtual mobile operating system dat op een bedrijfsserver draait. Omdat het voor een bedrijf in feite hetzelfde operating system is als dat ze gebruiken voor hun andere apparaten, zal de acceptatie ervan hoog zijn.

Belangrijker nog is dat een goed geïmplementeerde VMI-oplossing de data van de gebruiker niet in gevaar brengt. Er zijn veel sectoren waar deze oplossing bruikbaar is. In de geneeskunde bijvoorbeeld is er bij het gebruik van VMI geen risico dat gevoelige medische data het ziekenhuis verlaten. In sectoren waar er strenge wettelijke beperkingen zijn over hoe en waar er toegang is tot data, kan deze oplossing medewerkers in staat stellen op een meer flexibele manier te werken.

Voor bedrijven die kijken naar het implementeren van een BYOD-beleid is VMI een oplossing die ze serieus in overweging moeten nemen. BYOD brengt veel voordelen mee voor een bedrijf, maar daarmee ook risico’s. VMI helpt om deze risico’s te managen zodat bedrijven kunnen profiteren van BYOD terwijl ze potentiële problemen verminderen.

Kijk voor meer informatie onderstaande video:

 Origineel artikel door Raimund Genes. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.