Nederland in top 5 aangevallen WordPress- en Joomla-sites

Afbeelding: © maxkabakov - Fotolia.com

Afbeelding: © maxkabakov – Fotolia.com

Nederland staat in de top 5 van landen die doelwit zijn van aanvallen op sites gemaakt met de populaire content-management-systemen WordPress en Joomla. Nederland staat met 2 procent van alle aanvallen op WordPress en Joomla op plek 5 in het overzicht. Op de eerste plaats staat de VS (64 procent), gevolgd door Duitsland (7 procent). Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bezetten de derde plaats met 3 procent van de aanvallen.

1 pc valt 17 duizend sites per dag aan
Wij ontdekten een geval waarbij een backdoor werd gebruikt om op tienduizenden WordPress- en Joomla-sites een brute force-aanval uit te voeren. Binnen 1 dag werden meer dan 17 duizend domeinen aangevallen vanaf slechts één besmette computer. Na een week zouden dat 100.000 domeinen zijn. Daarbij werd geprobeerd om beheerderstoegang tot de cms’en te krijgen door talloze combinaties van admin als gebruikersnaam en wachtwoorden te proberen. Vanaf een command & control-server downloadde de backdoor telkens nieuwe lijsten van sites om aan te vallen en wachtwoorden om te gebruiken. De gebruikersnaam ‘admin’ werd steeds gehandhaafd.

 

Volgens onderzoeker Philippe Lin van Trend Micro toont een dergelijke aanval aan hoe belangrijk het is dat sitebeheerders hun cms’en goed beveiligen met sterke wachtwoorden en op tijd software-updates doorvoeren.

Dit artikel verscheen eerder op Webwereld.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.