Nu.nl: Minder dan 10 procent heeft antivirussoftware op telefoon

Rik FergusonTijdens het Mobile World Congress in Barcelona sprak Colin van Hoek met Trend Micro’s Rik Ferguson en Khoi Nguyen over mobile security. Wat blijkt: minder dan 10 procent van de mensen heeft antivirussoftware geinstalleerd op zijn mobiele telefoon.

Minder dan 10 procent heeft antivirussoftware op telefoon
Minder dan 10 procent van de smartphonegebruikers heeft beveiligingssoftware op hun telefoon geïnstalleerd
Dat stellen Rik Ferguson en Khoi Nguyen van beveiligingsbedrijf Trend Micro in een interview met NU.nl op Mobile World Congress in Barcelona.
Hoewel de twee zeggen dat het bewustzijn rond mobiele beveiliging groeit, zien zij ook dat er nog een lange weg te gaan is.
Het is deels de schuld van de beveiligingsbedrijven zelf“, aldus Ferguson, vicepresident Security Research bij Trend Micro. “Wij hebben met z’n allen constant geroepen: ‘kijk uit, volgend jaar gaat mobiele malware heel hard groeien’.
Nu het zover is, reageren mensen sceptisch omdat we het zo lang geroepen hebben.

Gevaar
Bovendien zien de gebruikers volgens Ferguson de bredere context niet. Consumenten zouden denken dat zij niets te verliezen hebben.
Je telefoon heeft meer informatie dan je computer. Er kunnen sms’jes verstuurd worden, telefoontjes gepleegd, de locatiegegevens zijn beschikbaar en er zitten camera’s op.

Android en Windows
Hoewel Trend Micro hamert op het bewustzijn met betrekking tot mobiele malware, moet het bedrijf toegeven dat statistisch gezien er nog weinig malware is. “Maar we moeten niet wachten tot Android net zo erg is als Windows“, meent Ferguson.
Android is het mobiele platform waarop de meeste malware verschijnt. Op de pc-markt is dat Windows.
Het heeft bij Windows veertien jaar geduurd voor er een miljoen malware-exemplaren bestonden. Android gaat dat dit jaar al halen en het platform bestaat pas een paar jaar“, legt Nguyen, directeur mobiel, uit.

Persoonlijke veiligheid
Mobiel zorgt er bovendien voor dat niet alleen de digitale veiligheid, maar ook de persoonlijke veiligheid op het spel staat. Als je telefoon gehackt wordt, kan een crimineel elke nacht in je slaapkamer zijn“, aldus Nguyen.
Hij weet waar je bent, wat je doet en kan zelfs opnames van je maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.