Nutanix: “De toekomst van storage ligt in een smart datacenter dat zelf beslissingen maakt, bijvoorbeeld over benodigde capaciteit”

NutanixEen tijdje geleden kondigden we onze strategische samenwerking met Nutanix aan. Wij zien Nutanix als een echte innovator op het gebied van geconvergeerde compute en storage. Het platform is volledig software defined en daardoor heel gebruiksvriendelijk en makkelijk op te schalen. Niet voor niets benoemde Gartner hen als meest visionair in het Magic Quadrant voor Integrated Systems. Na een succesvolle Let’s talk about it-kennissessie waarin storage, virtualisatie en security centraal stonden praten we in deze blog verder met Raymon Epping en Frank aan de Stegge van Nutanix over de toekomst van het datacenter.

Software defined
“IT-managers moeten veel complexere infrastructuren beheren dan jaren geleden”, vertelt aan de Stegge. “En dat met een sterk uitgedund team.” Dit is een herkenbare trend voor veel organisaties, de it-infrastructuur is enorm complex geworden en de performance wordt steeds minder stabiel. “Het probleem is dat het steeds weer upgraden van deze oude systemen geen oplossing is. Doordat er te veel schakels in de infrastructuur zitten, wordt deze totaal onbeheersbaar en traag. Door compute en storage samen te brengen zorg je er voor dat je een ‘converged’ of samengevoegde infrastructuur creëert die voorspelbaar wordt. Zo creëer je een volledig software defined storage-model”

Smart datacenter
“In de toekomst werken veel bedrijven waarschijnlijk met een hybride infrastructuur. Er zijn namelijk altijd data die je niet in een publieke cloud wilt plaatsen en dus in een private cloud wilt onderbrengen”, vult Epping aan. “Wat de infrastructuur betreft betekent dit dat er piekmomenten komen. Neem bijvoorbeeld een salarisverwerker, die heeft te maken met grote pieken in het dataverkeer op het moment dat de maandelijkse verloning plaatsvindt. In plaats van dat een organisatie hier steeds handmatig op moet inspelen, zou het veel tijd schelen als dit automatisch gaat.” Nutanix gelooft dus in een smart datacenter waarin alle gegevens worden gemonitord en worden gebruikt om automatisch beslissingen te nemen. Uiteraard onder toezicht van een IT-manager die het proces bewaakt.

Aan de Stegge: “Zo’n volledig geautomatiseerd, self-healing datacenter kan uiteraard niet zonder mensen, maar waarschuwt wel wanneer er bijvoorbeeld een server uitvalt of een verkeerde beslissing wordt genomen en geeft direct advies. Daar ligt wat ons betreft de toekomst.”

Wat betekent dit voor security?
De infrastructuur is veranderd en dit zal ook blijven veranderen. Gelukkig maar, want dit biedt juist de flexibiliteit en efficiëntie die veel bedrijven vragen. Dit betekent ook iets voor de security van je virtuele omgeving. Omdat verandering en ontwikkeling, zowel van de infrastructuur, als bij cybercriminelen en gebruikers (mobility), zaken zijn waar je constant mee te maken hebt, betekent het dat je moet gaan werken met een security-platform dat stabiel blijft en flexibel op te schalen is met zo veel mogelijk automatisering en zo min mogelijk complexiteit. Daardoor maakt het niet uit of je bijvoorbeeld een extra server in de lucht brengt. Een mooie uitdaging voor veel bedrijven en IT-managers waar wij ons al jaren, en sinds kort dus ook samen met Nutanix, voor inzetten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.