Office 365-gebruikers populair doelwit van ransomware

ransomwareGoogle Docs, iWork, Office 365….. Het aantal organisaties dat inmiddels de overstap heeft gemaakt van een lokale mailserver naar een vergelijkbare oplossing in de cloud groeit in een steeds hoger tempo.

De redenen voor deze overstap zijn duidelijk: geen investeringen vooraf omdat je pas gaat betalen wanneer je gebruikers toevoegt. Er is daarnaast ook geen personeel nodig voor het inrichten en onderhouden van de infrastructuur en iedereen heeft eenvoudig en altijd toegang vanaf elke locatie….. En er zijn ongetwijfeld nog veel meer redenen te verzinnen.

Risico’s onderschat

Cloud-technologie is gemeengoed geworden en de voordelen lijken op te wegen tegen de gevaren en risico’s van cloud computing. In sommige gevallen worden de risico’s wel erg makkelijk over het hoofd gezien of onderschat. Dat kan tot verbazingwekkende incidenten leiden, zoals deze, waarbij een enorm aantal Office 365-gebruikers slachtoffer werd van een ransomware-aanval.

Er blijft altijd enige vorm van risico aanwezig, zelfs wanneer je digitale bezittingen worden beheerd en beveiligd door vooraanstaande partijen zoals Microsoft en Google. De eerder genoemde cyberaanval laat dat immers zien. Voor IT-managers die van security-zorgen af dachten te zijn door het uitbesteden van hun samenwerkingsplatform aan een betrouwbare derde partij, lijkt dat slecht nieuws te zijn. Echter, je kunt het ook als een waarschuwing en eye-opener zien: uiteindelijk ben je altijd zelf verantwoordelijk voor alles wat er met jouw data en infrastructuur gebeurt.

Het dreigingslandschap evolueert in rap tempo en aanbieders van cloud-oplossingen doen hun best dat tempo bij te benen. Het is echter belangrijk te beseffen dat ook cloud-oplossingen om een specifieke security-benadering vragen, een die verder gaat dan de standaard beveiligingsmaatregelen die de meeste leveranciers van cloud-oplossingen bieden. Naast een gelaagde aanpak zijn waarschijnlijk ook meer geavanceerde cloud security tools nodig, zoals Trend Micro Cloud App Security. Als dat allemaal op orde is, dan wordt de weg naar de cloud een stuk veiliger en betrouwbaarder.

Wil je meer best practices en adviezen over de overstap naar Office 365? Lees dan dit whitepaper met meer achtergronden en praktische tips of bezoek ons (gratis!) tijdens Infosecurity op 3 en 4 November aanstaande in de Jaarbeurs te Utrecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.