Open Line: “Groot risico is dat over 5 jaar niemand meer weet waar zijn of haar data staat”

Security is een hot topic, maar blijft niet altijd bovenaan bedrijfsagenda staan”

Jo Verstappen, Sales Director bij Open Line

Jo Verstappen, Sales Director bij Open Line

Cloud en virtualisatie stellen IT-beheerders al vanaf het begin bloot aan allerlei uitdagingen. Hoe zorg je dat je virtuele omgeving beheersbaar en veilig blijft? Open Line is specialist op het gebied van cloud-oplossingen en IT-infrastructuren. Zij zijn al ruim 10 jaar partner van Trend Micro. En met die jarenlange ervaring hebben ze vanzelfsprekend een visie die zich ontwikkelt en inspeelt op de uitdagingen van de markt. Hoogste tijd dus om eens met elkaar te kijken naar de toekomst van IT. Daarom spraken we met Jo Verstappen, Sales Director bij Open Line over klantbehoeften, risico’s en de toekomst van IT.

Dezelfde infrastructuur, andere oplossingen
Open Line biedt consultancy, projecten en managed services aan haar klanten. Het ontwerpen, inrichten en beheren van datacenters staat daarbij centraal. Klanten bevinden zich in een breed scala aan sectoren, waaronder zorginstellingen, lokale overheden, industrie, maar ook zakelijke dienstverleners. “Ondanks de verschillende soorten klanten is de vraag vanuit organisaties toch vaak hetzelfde”, geeft  Jo Verstappen aan. “De infrastructuur van de verschillende organisaties is veelal hetzelfde. Het zijn echter de wetten en regelgeving die op de verschillende sectoren van toepassing zijn die vragen om verschillende oplossingen. Bij lokale overheden zijn bijvoorbeeld weer andere wetten en regels van toepassing op onder meer databeveiliging dan in de zorg. Klanten gaan ervan uit dat alles geregeld is en vertrouwen op ons.”

En dat vertrouwen is belangrijk. Volgens Verstappen weten veel organisaties namelijk niet wat er op hun eigen netwerk gebeurt. “Vroeger was security erg verspreid en ook nu blijft het in de ogen van veel bedrijven complexe materie. Toch zien we wel dat het zowel op de agenda van het bedrijfsleven als in de begroting staat. Dat is natuurlijk een goede zaak. Maar we zien daarnaast ook veelvuldig dat security naar achteren wordt geschoven. Het heeft niet altijd prioriteit en andere zaken krijgen voorrang. Onterecht, maar wel begrijpelijk”, volgens Verstappen. “De voordelen van security zijn moeilijk te kwantificeren. Het levert je niet direct extra omzet of efficiency op. Je beperkt echter risico’s op een veel groter verlies. Dit maakt security een hot topic op alle bedrijfsagenda’s, maar tegelijkertijd lastig en zorgt er tevens voor dat het niet altijd boven aan de agenda blijft staan.”

Cloud computing blijft groeien
Verstappen verwacht dat klanten in de toekomst nog meer gebruik zullen gaan maken van cloud computing en outsourcing. “De complexiteit maakt dat je het beter over kunt laten aan specialisten. Die zorgen er tevens voor dat alle data veilig wordt opgeslagen. Security is dan ook een onderdeel van het totaal, waarbij het niet alleen gaat om software, maar ook om de beschikbaarheid van systemen.”

Risico’s
Volgens Verstappen is de achterstand die bedrijven in hun beheer hebben het grootste risico. “Als de systemen in de organisatie niet goed geoptimaliseerd zijn en je geen service-packs draait, ben je kwetsbaar. Systemen kunnen niet alleen uitvallen en er kunnen storingen optreden, maar vaak staan systemen volledig open. Doordat veel organisaties investeringen in security voor zich uit schuiven, zijn systemen niet up to date.”

Jo Verstappen: “Een andere groot risico dat we zien is dat over 5 jaar niemand meer weet waar zijn of haar data staat. Sommige organisaties gebruiken een groot aantal aanbieders en systemen om data in op te slaan. Er staat een deel hier en een ander deel daar. Kortom: het staat verspreid over de hele wereld en ook dat brengt risico’s met zich mee. Daarnaast komen er steeds meer devices die data gaan verstrekken. Niet alleen mensen gebruiken het internet, maar ook steeds meer machines. Je zult als organisatie moeten zorgen dat de informatie niet alleen eenvoudig toegankelijk is, maar misschien wel belangrijker, dat het (veilig) beschikbaar blijft. Je moet kijken hoe je alles gaat bundelen, analyseren, maar bovenal in de hand gaat houden. ”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.