Opgelet Instagram-fans! Malafide websites verkopen jouw gegevens

Instagrammers opgelet! Er is een nieuwe malafide website die organisaties aanbiedt het aantal instgramvolgers van hun account te verhogen. In tegenstelling tot eerdere initiatieven, vragen de deze cybercriminelen dit keer om te betalen voor deze extra volgers.

Figuur 1. Prijslijst voor instagram-volgers

Ondanks het gebruik van het Instagram-logo, heeft het dit initiatief niets te maken met Instgram ontdekten mijn collega’s van Trend Labs. In het reserveringsformulier wordt gevraagd naar de naam, e-mailadres, telefoonnummer en betaalinformatie. De pagina ziet er betrouwbaar uit en heeft zelf een pagina met meer informatie over het bedrijf en een FAQ-pagina.

Figuur  2. About-pagina

Figuur 3. FAQ-pagina

Uiteindelijk komt het er op neer dat de aanvrager niet het beloofd aantal volgers krijgt en al zijn persoonlijke informatie gegeven heeft. In dit geval heeft de site een .RU domeinnaam die dit jaar is opgericht en gehost wordt in Rusland. Dit is in feite een van de malifide Instagram-gerelateerde domeinen op het grote .RU-domein. Al deze malifide websites worden door Trend Micro geblokkeerd om gebruikers hier adequaat tegen te beschermen. De recente introductie van van een videofunctionaliteit door Instagram, zal er waarschijnlijk voor zorgen dat dit platform nog populairder wordt. We willen de gebruikers van Instagram er dan ook op wijzen dat aanbiedingen om het aantal volgers van je account te laten groeien (betaald of niet betaald) vaak scams zijn die er op uit zijn gebruiksinformatie, geld of zelfs beide van jou te stelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.