Q1 Security Roundup

Uit Q1 2013 Security Roundup Report

Uit Q1 2013 Security Roundup Report

Het eerste kwartaal van 2013 zit erop. Een goed moment dus om terug te kijken op het eerste deel van dit jaar. Ons eigen onderzoeksbureau Trend Labs heeft vorige week de belangrijkste trends en ontwikkelingen van het afgelopen kwartaal bekend gemaakt. Hier volgen kort de highlights van het onderzoek:

Zero-Day
Uit de cijfers blijkt dat met name Zero-Day -kwetsbaarheden een dreiging blijven. Veelgebruikte software als Adobe’s Flash Player, Acrobat, Reader en Oracle’s Java hebben afgelopen tijd te maken gehad van Zero-Day aanvallen. De beveiligingslekken werden sneller gevonden dan dat ze konden worden gepatcht en werden daarnaast steeds sneller verwerkt in professionele cyberaanval ‘kits’, zoals de ‘Black Hole Exploit Kit’.

Gerichte aanvallen
Diefstal is niet langer de enige focus van hackers. Dit blijkt onder meer uit de gerichte cyberaanvallen die in maart zijn uitgevoerd in Zuid-Korea. Deze vorm van cybercriminaliteit is ook ontwikkeld om kritieke netwerken lam te leggen via innovatieve technieken zoals hijacking van patch managementsystemen. De verwachting is dat dit soort destructieve, gerichte aanvallen een bedreiging blijven. De technieken die bij een gerichte cyberaanval zijn gebruikt, zijn complexer, intenser en ernstiger geworden.

Malafide URL’s
Ook is er onderzoek gedaan naar malafide URL’s. En wat blijkt? Bijna 4 procent van de malafide websites wordt gehost in Nederland. Nederland staat daarmee op de derde plaats van landen die de meeste malafide URL’s hosten. In Nederland blijkt adware de meest gebruikte vorm van malware te zijn geweest tijdens het eerste kwartaal van dit jaar.

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Lees dan het volledige Q1 Security Roundup Report.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.