Ransomware: de cijfers

Vorig jaar voorspelden we het al: 2016 wordt het jaar van online afpersing. Dankzij het groeiende aantal nieuwe ransomware-families en de daaruit voortkomende stijging van het aantal ransomware-slachtoffers in de eerste helft van dit jaar, lijkt deze voorspelling zelfs nog op een understatement uit te draaien. Want hoe groot is het ransomware-probleem op dit moment? Hieronder de cijfers over de eerste helft van dit jaar.

by-the-numbers-ransomware-rising

Hoewel ransomware zeker niet nieuw is, maakt de malware wel een ontwikkeling door. Zowel op technisch vlak als op het gebied van social engineering. Steeds meer cybercriminelen wenden zich tot ransomware, onder meer omdat het eenvoudig te implementeren is en het dreigende karakter er in veel gevallen voor zorgt dat slachtoffers ook daadwerkelijk betalen. Het gaat daarbij zeker niet alleen om individuele gebruikers: we zagen de afgelopen maanden ook hoe ransomware complete netwerken platlegde.

Ransomware-as-a-Service

Het afpersingsmodel achter ransomware is inmiddels gegroeid tot het punt waarop Ransomware-as-a-Service (RAAS) een levensvatbaar distributiemodel kan zijn. De dienst stelt ‘would-be’-cybercriminelen in staat te verdienen aan het verspreiden van ransomware, zonder dat enige kennis over geavanceerde codering of het creëren van malware noodzakelijk is. De opbrengst ervan wordt vervolgens gedeeld met de exploitant en de distributeurs.

Tien nieuwe ransomware-families per maand

De snelle ontwikkeling van ransomware-families, geüpdatete of bijgewerkte varianten, maar ook nieuwe bedrijfs- en distributiemodellen laten één ding zien: ransomware is populair omdat het werkt. Alleen al in de eerste vijf maanden van 2016 werden er 50 nieuwe ransomware-families uitgebracht. Dat komt neer op een gemiddelde van 10 nieuwe ransomware-families per maand. En, zoals dat met veel dingen gaat, zal dit aantal naar verwachting nog stijgen. Datzelfde geldt overigens voor het aantal slachtoffers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.