Waarom de prijs die u betaalt voor ransomware hoger is dan dan het losgeld zelf

ransomwareRansomware-aanvallen werken tegenwoordig geavanceerder dan ooit tevoren, ook de mate waarin ze voorkomen neemt toe. Onlangs nog werd er in de Tweede Kamer software aangetroffen die computers ‘gijzelt’. Velen noemden 2016 zelfs ‘het jaar van de ransomware’, en met gegronde reden: Trend Micro ontdekte dat er in 2016 752 procent meer ransomware-families zijn ontdekt dan in 2015.

Met de opkomst van ransomware is het zeer waarschijnlijk dat uw bedrijf vroeg of laat getroffen wordt door één van deze aanvallen. Hoe reageert u wanneer dit gebeurt? Besluit u om de hacker te gaan betalen of kiest u voor een alternatief? De eerste optie moet u misschien heroverwegen, want betalen voor ransomware kan uiteindelijk betekenen dat u veel meer kwijt bent dan waar u in eerste instantie van uitging. 

Escalerende eisen
Cybercriminelen maken hun ransomware niet alleen steeds geavanceerder, ze verhogen ook de prijs die u moet betalen om uw systeem te herstellen. Volgens TechRadar was het gemiddelde losgeld dat gevraagd werd aan het begin van 2016 ongeveer $294,-. Binnen zes maanden was dit echter al gestegen naar $679,-. En hoewel dit misschien een klein bedrag lijkt, rijzen de betalingseisen de pan uit om zodoende te kunnen profiteren van de gevoelige informatie van bedrijven, in bijvoorbeeld de zorg- of financiële sector.

Terwijl sommige hackers slechts simpelweg een betaling eisen, hebben anderen diverse bestraffingen aan hun eisenlijstje toegevoegd. Jigsaw-ransomware komt met een aftelklok die begint te lopen bij de opstart. Hoe langer u erover doet om te betalen, des te meer bestanden worden er verwijderd, aldus Norton. Wanneer u de computer probeert te herstarten of knoeit met de ransomware, heeft dit tot gevolg dat er 1.000 bestanden worden verwijderd. En ondanks dat deze tactieken u zeker tot actie doen komen, moet het nooit zo zijn dat u de hacker gaat betalen.

“Er is geen garantie dat de hacker doet wat hij zegt”

Betaal nooit losgeld
Ransomware kan u het gevoel geven volledig onder de macht van de cybercriminelen te staan. U denkt misschien geen andere keus te hebben dan te betalen, zodat uw data snel herstelt wordt. Echter, er is geen garantie dat de hacker doet wat hij zegt, en dat u de data snel weer terug heeft.

Uit onderzoek van Trend Micro blijkt dat bijna 33 procent van de bedrijven die losgeld betalen uiteindelijk niet hun bestanden terugkrijgen. Hackers herstellen simpelweg slechts een klein deel van uw data, waarna u weer kunt betalen om de rest terug te krijgen.

Ransomware is een gevaarlijk en duur spel om te spelen als bedrijf, en de inzet is hoog. Betaal nooit het losgeld – in plaats daarvan moet u preventieve maatregelen treffen om zodoende nooit in deze situatie terecht te hoeven komen.

Bereid uw systemen voor op herstel
Het ziet er niet naar uit dat de populariteit en aanwezigheid van ransomware snel zal verdwijnen. Nieuwe ransomware wordt ontwikkeld om door te kunnen dringen tot de mobiele gebruiker, waardoor zowel persoonlijke als bedrijfsinformatie in het geding kan komen.

In plaats van te wachten op het onvermijdelijke, moet u uw netwerk versterken en uw systemen voorbereiden op herstel na een ransomware-aanval. Sla belangrijke bestanden op en zorg dat ze eenvoudig beschikbaar zijn. Wanneer er dan toch een ransomware-aanval langs uw beveiliging weet te komen, hoeft u alleen nog maar uw device op te schonen en te herstellen met de opgeslagen bestanden. Zodoende hoeft u geen geld over te maken naar een cybercrimineel, en blijft uw belangrijkste data veilig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.