Rhett Oudkerk Pool van Kahuna: Ondernemers zijn van nature risico-nemers, ook als het gaat om beveiliging

Rhett Oudkerk Pool, CEO van Kahuna

Rhett Oudkerk Pool, CEO van Kahuna

Kahuna en Trend Micro zijn sinds 2012 partners. Niet voor niets, want Trend Micro’s Deep Security en Deep Discovery sluiten perfect aan bij het Security Information en Event Management(SIEM)-platform van Kahuna om ondernemers van Nederland te helpen veilig en onbezorgd te kunnen ondernemen.

Rhett Oudkerk Pool, CEO van Kahuna, is een autoriteit op het gebied van IT en heeft net als wij een duidelijke visie ten aanzien van beveiliging van het MKB. “Gelukkig is er tegenwoordig veel aandacht voor veiligheid bij bedrijven. Instanties als TNO en het Nationaal Cyber Security Centrum doen hier dagelijks onderzoek naar. Toch focussen zij zich vooral op de grote bedrijven die belangrijk zijn voor de Nederlandse infrastructuur. En dat terwijl een grootschalige, geautomatiseerde aanval op een groot aantal midsize-bedrijven minstens net zo schadelijk kan zijn”, vertelt Oudkerk Pool.

Terughoudendheid MKB
Security heeft vaak minder prioriteit bij bedrijven in het middensegment. Uit eerder onderzoek van Trend Micro blijkt dat 80 procent van de Nederlandse ondernemers weinig tot geen gevaar ziet in gerichte aanvallen door hackers. “Begrijpelijk”, zegt Oudkerk Pool, “Nederlandse ondernemers zijn druk met het bewaken van de continuïteit van hun bedrijf en hebben weinig extra tijd en middelen om aan zaken als security te denken. Daarnaast zijn ondernemers van nature natuurlijk risico-nemers. Ze achten het risico dat ze slachtoffer worden niet groot, tenzij er veel voorbeelden zijn die het tegendeel bewijzen.”

Concurrenten versus buitenlandse criminele organisaties
Deze voorbeelden zijn er legio maar gebeuren vaak zonder dat men het merkt. Oudkerk Pool: “Heb je bijvoorbeeld een aanbesteding verloren, of heeft je concurrent jouw offerte weten te achterhalen? Deze documenten zijn vaak gemakkelijk te onderscheppen omdat het bedrijfsnetwerk van veel MKB-bedrijven amper beveiligd is.” Dit soort kleinschalige hacks gebeurt vaker en blijven vaak onopgemerkt. Naast dreiging door bekende relaties, vinden veel cyberaanvallen plaats door grote georganiseerde cybercriminele organisaties uit het buitenland. “Kleinere ondernemers zijn vaak alleen lokaal actief en zijn niet geïnteresseerd in wat er in Rusland of China gebeurd. Toch zijn cybercriminelen uit deze landen heel actief en juist op zoek naar MKB-ers, al is het maar om te dienen als botnet voor bijvoorbeeld een DDOS-aanval”, vertelt Oudkerk Pool.

Onze tip: zorg voor een partner die je kan adviseren over de beveiliging van jouw organisatie. Een goede beveiliging is multi-dimensionaal en houdt rekening met beveiliging van zowel de internetverbinding als virtuele omgevingen en de cloud. Het zorgt ervoor dat je geld bespaart, je waardevolle bedrijfsdata altijd veilig, maar ook goed bereikbaar zijn en je er weinig omkijken naar hebt. Kortom, goede beveiliging zorgt ervoor dat jij ongestoord je werk kunt doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.