Samenwerken in de strijd tegen cybercrime

Trend Micro InterpolOnlangs maakten we bekend dat we met Interpol samenwerken om zo de strijd aan te gaan met de hedendaagse cybercrime. Maar waarom is het zo belangrijk dat security-partijen nauw gaan samenwerken met justitie? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig: elke deelnemer brengt uiteenlopende vaardigheden en een eigen mentaliteit met zich mee. Door samen te werken zijn we in staat om effectief te zijn op het gebied van de bestrijding van cybercrime.

Taken en bevoegdheden
Beveiligingsonderzoekers hebben een breed scala aan informatie tot hun beschikking. Zij hebben zowel informatie over bedreiging vanuit hun organisatie, als informatie vanuit de criminele onderwereld. Echter ligt hier de grens van de onderzoeker. Politie en justitie hebben bevoegdheden en de toegang die nodig is om cybercriminelen te identificeren. Ze kunnen servers in beslag nemen en communicatie (bijvoorbeeld elektronisch) kan worden gevolgd. Deze informatie zorgt ervoor dat de persoon achter het misdrijf kan worden geïdentificeerd en vervolgens gearresteerd en berecht kan worden.

Juist wanneer partijen niet samenwerken, kunnen er problemen ontstaan. Zo wil je bijvoorbeeld voorkomen dat onafhankelijke onderzoekers gevonden informatie publiekelijk bekend maken, wat het onderzoek van justitie uiteraard kan hinderen. Daarnaast kan het zijn dat de gepubliceerde informatie niets oplevert. De onderzoeker moet zich tenslotte aan de wetgeving houden en kan dit niet forceren. Justitie heeft het ondertussen vaak moeilijk met het opsporen van de cybercrime. Het gaat allemaal ontzettend snel en het is niet duidelijk wat er precies gebeurt.

Goede relaties en krachten bundelen essentieel
Kortom, vanuit ons oogpunt is het dan ook van groot belang om goede relaties te onderhouden met politie en justitie wereldwijd. Wij bezoeken daarom regelmatig conferenties, vergaderingen en andere evenementen waarbij we informatie kunnen uitwisselen. Dat deze samenwerking tot successen leidt, bleek onlangs wel uit de arrestatie van een sleutelfiguur van een Ransomware-bende. Door samen te werken met de Spaanse politie waren wij in staat om bruikbare informatie te verzamelen, wat in dit geval heeft geleid tot een arrestatie.

We zijn er dan ook van overtuigd dat door de krachten te bundelen, we in staat zijn de strijd aan te gaan met cybercriminelen om zo te zorgen voor een veiliger internet voor iedereen.

Origineel artikel door 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.