Security-beleid in tijden van crisis

Security concept: Lock on digital screenIn december publiceerden wij de voorspellingen voor de komende jaren, te beginnen met 2014. Technologie en het ‘Internet of Everything’ ontwikkelen zich ontzettend snel en dit zorgt ervoor dat criminelen steeds vaker een kiertje vinden om binnen te komen. Door alle voorbeelden die de afgelopen maanden in de media zijn verschenen weten slimme ondernemers inmiddels dat het tijd is om tot actie over te gaan, maar een goed beveiligingsbeleid kost geld. Hoe ga je hier mee om?

Mijn collega Tonny Roelofs schreef onlangs een blog over verschillende motieven van cybercriminelen om login-gegevens van bijvoorbeeld Facebook te hacken. Deze redenen variëren van geld, identiteitsdiefstal en het veroorzaken van reputatieschade. Voor bedrijven komt daar vaak ook nog eens bij dat ze intellectueel eigendom bezitten wat hun bedrijf winstgevend maakt. Om maar niet te spreken over de offertes die op de server staan. Wat gebeurt er als de concurrent deze achterhaald voor de aanbesteding? Conclusie: cybercrime kost bedrijven geld. Zo veel geld zelfs dat de Nederlandse minister Opstelten cybercrime de belangrijkste bedreiging voor de Nederlandse economie noemt.

Eigenlijk is een goed security-beleid hetzelfde als een verzekering. En bij het afsluiten van een verzekering kennen we allemaal het dilemma: wegen de kosten voor de verzekering op tegen de kosten als er daadwerkelijk iets gebeurt. Verzeker je je huis tegen inbraak en brand? Of neem je het risico dat je binnenkort zonder huis en zonder spullen op straat komt te staan…

We zien dat veel bedrijven ook voor deze keus komen te staan als het gaat om beveiliging. En dat steeds meer bedrijven zich ook bewust zijn van het feit dat ze maatregelen moeten nemen om het ‘worse case’ scenario te voorkomen. Echter, in tijden van geldnood en (de nazaten van) de crisis worden deze acties vaak noodgedwongen on hold gezet.

Mijn advies? Voorkom dat cybercriminelen jouw organisatie leegplukken. Een goed beveiligingsbeleid is gebaseerd op een zorgvuldige risico-analyse en let dus zorgvuldig op de kosten en de baten. Kom gerust eens met ons praten!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.