Security-voorspellingen 2014: maandelijks grote datalekken, toename cybercrime mobiel bankieren en vergrote kans op identiteitsdiefstal

Trend Micro Security Predictions 2014Het afgelopen jaar was een interessant jaar op het gebied van cyber security. Mobiele malware werd een belangrijke bedreiging, gebruikers vroegen zich af of privacy nog wel bestaat, cybercriminelen bleven geld stelen van personen en bedrijven en er kwamen nieuwe doelwitten voor hackers. Kortom, 2013 was een allesbehalve saai jaar. Maar wat kunnen we verachten voor 2014 en de verdere toekomst?

Datalekken
Vandaag publiceerden wij ons jaarlijkse rapport met een vooruitblik naar 2014:  “Blurring Boundaries: Trend Micro Security Predictions for 2014 and Beyond”. We verwachten onder meer dat er volgend jaar elke maand een grote data breach zal plaatsvinden, waardoor er op grote schaal gegevens zullen lekken. Daarnaast zullen cybercriminelen zich gaan richten op mobiel bankieren en geavanceerde aanvallen (advanced persistent threats). We verwachten niet alleen dat mobiele malware blijft groeien, maar ook indirect andere platformen en devices zal beïnvloeden. Wat bedoelen we hiermee? Bedenk eens dat we onze smartphone niet alleen gebruiken voor bankzaken, maar voor authenticatie (via apps of sms berichten). Het is een logische stap voor cybercriminelen om hier ook achteraan te gaan. 2014 staat daarom ook voor cybercriminelen in het teken van mobiel bankieren. Bankieren via mobiele apparaten zal leiden tot een toename van het aantal Man-in-the-Middle-aanvallen, waardoor twee-staps-verificatie niet meer zal voldoen.

Internet of Everything
Daarnaast  verwachten we een groei van het ‘Internet of Everything’ dat een spreekwoordelijke ‘game changer’ zal worden als het gaat om persoonlijke technologie. Door snel groeiende augmented reality-technologie op draagbare apparaten zoals horloges en brillen, wordt de kans op grootschalige cybercrime in de vorm van identiteitsdiefstal steeds waarschijnlijker. Cybercriminelen volgen tenslotte het geld. Dit scenario wordt ook in beeld gebracht in onze 2020-series, gebaseerd op Project 2020, een white paper die we hebben ontwikkeld in samenwerking met het International Cyber Security Protections Alliance (ICSPA). De film laat een toekomst zien die draait om technologie en probeert stakeholders wakker te schudden actie te ondernemen om voorbereid te zijn op deze dreigingen.

Gebrek aan support
Waar we verder nog gevaren zien is bij oude systemen, met name degene die draaien op Windows XP. Gebrek aan support voor Windows XP zal leiden tot miljoenen pc’s die worden aangevallen. Helaas werken veel bedrijven tegenwoordig nog steeds met Windows XP. Zodra de patches niet meer worden vrijgegeven, hebben zij geen bescherming meer van Microsoft tegen zero-day exploits.

Highlights van het rapport
In het kort nog een overzicht van de belangrijke highlights uit het rapport:

  • Malafide Android-apps met een hoog risico zullen het aantal van 3 miljoen bereiken.
  • Bankieren via mobiele apparaten zal leiden tot een toename van het aantal Man-in-the-Middle-aanvallen, waardoor twee-staps-verificatie niet meer zal voldoen.
  • Cybercriminelen zullen steeds vaker target attack-methodes gebruiken zoals open source research en gepersonaliseerde spear phising-methodes.
  • Mobiele devices zullen steeds vaker worden aangevallen door geavanceerde bedreigingen zoals clickjacking en watering hole attacks.
  • Gebrek aan support voor populaire software zoals Java 6 en Windows XP zal leiden tot miljoenen pc’s die worden aangevallen.
  • Het vertrouwen van burgers is aangetast door onthullingen dat de Staat digitale spionage steunde en zelf uitvoerde. Dit zal in 2014 leiden tot diverse acties om de privacy te herstellen.
  • Door het ‘Deep Web’ blijft het voor wetshandhavers moeilijk om cybercrime op grote schaal aan te pakken.

Benieuwd naar het volledige security-landschap voor 2014? Lees het in ons rapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.