Smart city security: slimme beveiliging voor slimme steden

smart cityVandaag de dag implementeren meer stedelijke gebieden dan ooit allerlei geavanceerde technologieën, de eerste aanzet tot de zogenoemde smart cities. Door deze netwerken te koppelen aan de mobiele devices van inwoners, zijn steden in staat vervuiling tegen te gaan, veiligheid te vergroten, meer interactie met inwoners te realiseren en (de communicatie rondom) openbaar vervoer te verbeteren. Aangezien de meerderheid van de wereldbevolking (65%) tegen 2040 in steden zal wonen, zijn deze stadsbrede, IoT-georiënteerde initiatieven de investering dubbel en dwars waard. De keerzijde van deze technologische vooruitgang is dat er ook meer beveiliging nodig is voor het beschermen van al die smart city-netwerken tegen een nieuwe generatie cybercriminelen. Lokale overheden en stadsplanners zullen hun beveiliging dan ook tegelijk met de technologische ontwikkelingen moeten opschalen.

Wat is een smart city?

Een terechte vraag, zeker nu je deze term steeds vaker tegenkomt. Een smart city is een gemeente of stad die technologie, devices en strategie – waaronder sensoren, automatisering, bewakingssystemen, video- en geluidsopnames, draadloze communicatie en andere IoT-platforms – inzet om het beheer van de stad of gemeente te stroomlijnen. Deze technologie werkt samen met stoplichten, water- en andere nutsbedrijven, openbaar vervoer en social media.

Volgens eGovInnovation zijn er wereldwijd een aantal steden die onder de smart city-paraplu vallen, waaronder Londen, Singapore, Seoul en Barcelona en komen er steeds meer bij.

Gartner voorspelt dat er tegen 2020 zo’n 9,7 miljard IoT devices in smart cities te vinden zullen zijn, hier vallen ook de devices onder die gebruikt worden in de gezondheidszorg, voor openbare diensten, in kantoorgebouwen, smart homes en in het (openbaar) vervoer.

São Paulo, de voorloper van de Zuid-Amerikaanse smart city

Een van de meest recente ontwikkelingen op smart city-gebied vinden we in São Paulo, Brazilië. In juni van dit jaar meldde ZDNet-redacteur Angelica Mari dat de burgemeester van van de stad, Joao Doria Jr., plannen had gepresenteerd die van São Paulo de grootste smart city ter wereld zouden maken. “Ons doel is om van São Paulo een echte wereldstad te maken en digitalisering van de stad is daar een belangrijk onderdeel van,” zo licht hij zijn plannen toe. “De openbare dienstverlening zal volledig digitaal zijn… Mensen zullen niet langer fysiek ergens aanwezig hoeven zijn of in de rij te hoeven staan, want alles kan straks via hun computer of smartphone.”

Het stroomlijnen van de openbare dienstverlening is slechts de eerste stap in de complete digitalisering van São Paulo. Doria en de lokale overheden hebben zelfs een nieuwe functie in het leven geroepen – Secretaris van Innovatie en Technologie – om zich ervan te vergewissen dat alle smart city-initiatieven prioriteit krijgen en centraal aangestuurd worden. Naast de taken die deze persoon uitvoert in het kader van de overall strategie, zal hij (of zij) de complete digitalisering van de lokale krant ook voor zijn (haar) rekening nemen. Dit lijkt een kleine stap, zo stelt Doria, maar de impact ervan zal groots zijn: de stad zal daardoor maarliefst $3 miljoen per jaar gaan besparen.

Er zullen ook zo’n 10.000 geavanceerde beveiligingscamera’s geïnstalleerd worden. De eerste fase is dat er 1.560 nieuwe camera’s worden geplaatst in gebieden met veel criminaliteit en er wordt nu gesproken over het inzetten van drones om de lokale politie te helpen. En vergis je niet, “dit zijn drones van hoge kwaliteit met hoge resolutie camera’s, het is geen speelgoed,” aldus Doria.

De veiligheidsrisico’s van een smart city

Hoewel deze geavanceerde systemen meetbare en tastbare voordelen hebben, zoals verbeterde beveiliging, snellere responstijd bij criminaliteit en noodgevallen en een lagere druk op de lokale schatkist, is een logisch gevolg van dergelijke online systemen dat ze beveiligd moeten worden.

Volgens Dark Reading-redacteur Todd Thibodeaux is het zelfs zo dat slechts 12 procent van de lokale overheden volledig vertrouwen heeft in het beveiligingssysteem dat ze hebben geïnstalleerd om cybercriminaliteit tegen te gaan. Er zijn zat voorbeelden van wat er allemaal fout kan gaan, zoals bijvoorbeeld het hacken van de waarschuwingssirene in Dallas, Texas begin dit jaar en de gehackte dam in New York in 2015.

Een smart city beveiligen

Om de vruchten te plukken van de slimme systemen waar ze in investeren, is het voor regeringsbeambten van groot belang om het proces van installatie, configuratie en lancering uitvoerig te monitoren en te beveiligen. Dit begint bij het netwerk waar alle slimme devices en andere systemen aan gekoppeld zijn.

“Beveiliging begint bij het bouwen van een veerkrachtige infrastructuur,” schrijft Thibodeaux. “De toevoeging van extra lagen van beveiliging kan de impact van een cyberaanval op een systeem verkleinen en ervoor zorgen dat gekoppelde diensten blijven functioneren. Stappen zoals het integreren van end-to-end-encryptie, het inzetten van blockchain-technologie of het implementeren van decentrale toepassingen zijn ook het overwegen waard bij het beveiligen van essentiële gemeentelijke diensten.

Daarnaast is het van essentieel belang dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de  verschillende smart city-initiatieven, de leveranciers en partners waar ze mee samenwerken aan een gedegen screening onderwerpen. Dit houdt in dat ze moeten controleren of leveranciers de privacy van hun gegevens kunnen waarborgen, met name wanneer dit betrekking heeft op de persoonlijke gegevens van burgers, en dat er bij de provider een team beschikbaar moet zijn voor hulp bij calamiteiten.

Verder moeten er, voordat de smart city live gaat, zorgvuldige onderzoeken en testen worden gedaan. Zodat als een systeem kampt met beveiligingsvraagstukken, ze proactief aangepakt kunnen worden voordat het systeem stadsbreed uitgerold wordt. Regeringsambtenaren kunnen onafhankelijke partijen inzetten om deze testen uit te voeren en dienen deze regelmatig te herhalen.

Voor meer informatie over beveiliging van een smart city, verwijzen wij je graag naar onze checklist.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.