Tag archieven: spionage

Hack op Ministerie BZ laatste druppel?

Druppel_72dpiHet Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken werd vorige zaterdag geconfronteerd met een gerichte aanval op hun computernetwerk. Boosdoener? Het zogenaamde Snake-virus. Het motief? Het kopiëren van gevoelige informatie. Volgens Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zou deze hack verband houden met de crisis in Oekraïne. Maar wat nu? Zou dit de denkbeeldige druppel zijn die de emmer doet overlopen?

Collega-expert en hoofd van security research Rik Ferguson refereert bij het horen van het ‘Snake’ virus meteen naar de Uroburos malware (met het beeld van de slang die zijn eigen staart opeet). Uroburos is op zijn beurt dan weer een ontwikkeling van de Agent.BTZ malware die voor de eerste keer in 2008 duizenden netwerkcomputers van het Amerikaanse leger compromitteerde. Hetgeen meteen leidde tot de creatie van het Amerikaanse Cyber Commend zoals we het vandaag kennen.

Dat Russische spionnen achter deze aanval zitten, is geen verrassing. Uit eerdere cybercrime feiten met spionage tools, bleek dat Rusland bij de meeste van die zaken betrokken partij was. Meer informatie hierover in de Russische cybercriminal underground whitepaper: “Russian Underground Revisited“.

Verschillende instanties kwamen ondertussen al tot het besef dat aanvallen zoals deze niet aan de Belgische grens stoppen. Benieuwd of de Snake-hack reden genoeg is om in België het lang beloofde centrum voor cyberveiligheid te openen…of om alvast de broodnodige investeringen te doen om zich beter te wapenen tegen doelgerichte aanvallen.