Tablets en smartphones meest populaire cadeaus onder cybercriminelen

trendberichtUit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt dat Nederlandse webshops dit jaar 128 miljoen euro omzet verwachten in de week voor Sinterklaas. Criminelen volgen het geld en zijn dus ook rond Sinterklaas en Kerst extra actief. Door een aantal simpele tips kunnen consumenten echter veilig online shoppen en dus ook gerust een tablet of speelgoed voor de kinderen aanschaffen. Om deze reden stuurden wij vandaag een persbericht uit met de top 5 van meest populaire cadeaus onder cybercriminelen.

Cybercriminelen maken handig gebruik van populaire cadeaus op verlanglijsten voor Sinterklaas en Kerst. Deze producten worden gebruikt om consumenten naar malafide websites te lokken om zo hun persoonlijke gegevens of geld te stelen. De meest populaire cadeaus die worden gebruikt door cybercriminelen zijn tablets en smartphones.

Top 5 meest populaire cadeaus onder cybercriminelen
De vijf cadeaus die het meest gebruikt worden voor malafide praktijken door cybercriminelen zijn:

1. Tablets en smartphones
Verreweg de meest populaire items om rond Sinterklaas en Kerst online aan te schaffen zijn smartphones en tablet. Ook buiten de feestdagen zijn beide producten het meest populair om online te kopen. Cybercriminelen maken handig gebruik van nieuws rond bijvoorbeeld de introductie van de nieuwe iPhone om consumenten naar hun malafide websites te lokken.

2. Speelgoed
Sinterklaas en Kerst draaien natuurlijk om cadeaus voor kinderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ouders veel geld uitgeven om online speelgoed aan te schaffen voor hun kinderen.

3. Camera’s
Aan een goede camera wordt veel geld uitgegeven. Dat weten cybercriminelen ook en zij spelen hier handig op in door scamsites te maken die veel korting bieden. Als het bedrag is overgemaakt, krijgt de consument het geld waarschijnlijk niet meer terug.

4. Tegoed voor online multimedia-stores
Online muziek luisteren is populair. Dat geldt ook voor cybercriminelen. Zij bieden bijvoorbeeld gratis tegoed aan op malafide website.

5. Videogames
Videogames worden online veel gekocht. Cybercriminelen liften handig mee op de populariteit van deze games en het nieuws over de nieuwe Xbox en Playstation die binnenkort worden geïntroduceerd.

Adviezen om veilig online cadeaus te kopen
Voor consumenten is het van belang om tijdens het online aankopen rondom de feestdagen extra alert te zijn. Hoe kunnen consumenten voorkomen dat zij het slachtoffer worden van cybercrime? Er is een aantal slimme tips die ervoor kunnen zorgen dat online aankopen veilig kunnen worden gedaan.

 • Check de website
  Kijk goed of er sprake is van je te maken hebt met een officiële website. Dit is eenvoudig te controleren door op onder meer Google te zoeken naar reviews van de website. Wees ook bedacht op spelfouten op de website en in het webadres, dit is een vaak gebruikte truc van cybercriminelen.

 • Check de aanbieding
  Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn is het dat vaak ook. Bij twijfel is het verstandig om de website en reviews goed te bekijken.

 • Bescherm gegevens
  Kies een betaalmethode die verkopersbescherming biedt zoals PayPal. Mocht er iets mis gaan, is het zeker dat geld teruggevraagd kan worden. Daarnaast is het van belang om zowel op de website als bij de betaalmethode een veilig wachtwoord te kiezen. Meer informatie over veilige wachtwoorden is hier te vinden.

 • Installeer een beveiligings-app op alle apparaten
  Steeds meer online shoppers kopen vanaf hun smartphone of tablet. Het is dan ook verstandig elk apparaat te voorzien van beveiligingssoftware.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.